В одеській школі вже рік не можуть усунути порушення в експлуатації каналізаційно-насосної станції


В одеській школі вже рік не можуть усунути порушення в експлуатації каналізаційно-насосної станції

На території загальноосвітньої школи № 31 м. Одеси в окремо розташованій будівлі знаходиться каналізаційно-насосна станція (далі КНС). Фахівці Головного управління Держпраці в Одеській області провели перевірку дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці у даній школі. Під час перевірки виявлено ряд порушень, які несуть загрозу життю та здоров’ю як працівників, так і осіб, які перебувають на території закладу, тобто учнів.

Перевірку було проведено ще у вересні минулого року. Відповідні приписи та рекомендації щодо усунення порушень було надано керівництву школи. Але, як то кажуть, віз і нині там.

Представники Головного управління тримають під контролем стан безпеки у КНС, яка знаходиться на території школи і неодноразово виявляли, що порушення, вказані в приписі, не усунено й досі. Зокрема, під час перевірки було виявлено порушення вимог «Правил безпеки при експлуатації систем водопостачання та водовідведення населених місць», а саме:

  • отвори у підлозі каналізаційно-насосної станції не закриті зйомними плитами, не огороджені перилами з суцільною зашивкою понизу;
  • цілодобове чергування на очисних спорудах не проводиться;
  • немає освітлення, аварійного освітлення, системи вентиляції;
  • на території каналізаційно-насосної станції не розміщено попереджувальні надписи або плакати з питань безпеки;
  • у КНС немає аптечки першої долікарської допомоги та дезінфікуючого розчину;
  • контроль за станом повітря у приміщенні КНС не здійснюється, немає ламп ЛБВК, газоаналізаторів, протигазів;
  • не представлено виконавчих креслень мереж та всіх споруд з детальним визначенням технічних даних та характеристик прив’язки споруд;
  • не розроблено загальну інструкцію з питань охорони праці, що уточнює порядок підготовки та безпечного проведення газонебезпечних робіт.

Головне управління наголошує: Відповідно вимог статті 21 Закону України «Про охорону праці» та   п. 6  додатку  2 Постанови Кабінету Міністрів України від 26.10.2011 року № 1107, зі змінами ПКМУ № 48 від 07.02.2018 «Про затвердження Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки» експлуатація КНС можлива при наявності дозволу на виконання газонебезпечних робіт та робіт у вибухонебезпечних зонах, а також  декларації  відповідності  матеріально-технічної  бази  вимогам  законодавства з питань охорони праці та промислової безпеки на виконання робіт  підвищеної небезпеки (роботи в колодязях).

Зараз між керівництвом школи № 31 та комунальної установи центру фінансування  та   господарської  діяльності закладів освіти  Малиновського району триває протистояння щодо того, на чиєму балансі знаходиться  вищеназвана КНС. Однак директор ЗОШ № 31  О. Кустурова та директор  комунальної установи центру фінансування   та   господарської  діяльності закладів  освіти  Малиновського району А. Трусова не представили  жодного документу балансоутримувача.

На даний час доступ до КНС та роботи здійснює  адміністрація  школи. Всупереч правилам безпеки, в штатному розкладі ЗОШ № 31 обслуговуючого персоналу КНС не визначено.

Начальник Головного управління Держпраці в Одеській області Микола Калайда звернувся з офіційним листом до Одеського міського голови Геннадія Труханова, в якому висловлює прохання:

«З метою запобігання виробничого травматизму, усунення порушень з питань охорони праці під час експлуатації КНС просимо Вас забезпечити призначення посадових осіб, відповідальних як балансоутримувачів, за виконання заходів, запропонованих посадовими особами Держпраці в Одеській області».

Джерело: прес-служба Головного управління Держпраці у Одеській області

Матеріали до теми


Про безпечність нехарчової продукції: основні ознаки
Головною ознакою безпечності нехарчової продукції є наявність маркування знаком відповідності — Знак відповідності технічним регламентам має форму незамкненого з правого ...
Міжнародна співпраця у ринковому нагляді: засоби забезпечення безпеки продукції
Органи ринкового нагляду співпрацюють з відповідними органами інших держав і міжнародними організаціями з питань, пов’язаних із здійсненням ринкового нагляду і ...