...

Уряд планує посилити соцзахист для рятувальників


Уряд планує посилити соцзахист для рятувальників

Депутати прийняли за основу законопроєкт № 7284, яким пропонують посилити соцзахист для осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту.

Документ передбачає:

1. Надається можливість прийняття на службу до органів та підрозділів ДСНС на посади, що не пов’язані з підвищеним ризиком для життя або здоров’я, осіб, які були визнані лікарсько-експертними комісіями, непридатними до служби за станом здоров’я через захворювання (поранення) та звільнені зі служби цивільного захисту.

1.2. Забезпечення права осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту та членів їх сімей на пільгове отримання (за медичними показаннями) санаторно-курортного лікування безвідносно до розміру середньомісячного сукупного доходу сім’ї.

1.3. Визначаються умови виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без установлення інвалідності особам рядового і начальницького складу служби цивільного захисту та членам їх сімей та підвищення її до рівня, передбаченого аналогічною виплатою для військовослужбовців, поліцейських та членів їх сімей.

1.4. Членам сімей та особам, які здійснили поховання особи рядового чи начальницького складу служби цивільного захисту, що загинула (померла) під час проходження служби надається право на отримання допомоги на поховання і компенсацію матеріальних витрат на ритуальні послуги та спорудження надгробка.

1.5. Встановлюються додаткові підстави звільнення зі служби цивільного захисту, зокрема у зв’язку із допущенням особами рядового та начальницького складу правопорушень, не сумісних із подальшим її проходженням.

2. Законопроектом узгоджуються норми Кодексу законів про працю та Кодексу цивільного захисту в частині права осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту брати участь в захисті Батьківщини в лавах Збройних Сил України, інших військових формувань.

3. Особам, прийнятим на службу цивільного захисту під час дії особливого періоду, зберігається виплата пенсії відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

4. Покращення медичного забезпечення та соціального захисту осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту та деяких інших осіб, зокрема, шляхом забезпечення належного функціонування лікарської експертизи в системі ДСНС.

Джерело: Судово-юридична газета

Матеріали до теми


Президент України підписав Закон № 3621-IX, який, зокрема, врегульовує механізм психологічної підтримки
Закон № 3621-IX передбачає: Затвердження порядку психологічного забезпечення військовослужбовців Кабінетом Міністрів. Надання психологічної допомоги комбатантам з використанням психологічних служб військових ...
Про страхові виплати від нещасного випадку на виробництві та профзахворювання за новим Порядком
Постановою правління Пенсійного фонду України від 26 січня 2024 року № 4-1 затвердили Порядок призначення, перерахування та здійснення страхових виплат ...