Укриття закладів освіти доступні тільки для учасників освітнього процесу — постанова КМУ


Укриття закладів освіти доступні тільки для учасників освітнього процесу — постанова КМУ

До уваги учасників освітнього процесу, керівників закладів освіти та громадськості: внесено зміни до Порядку створення, утримання фонду захисних споруд цивільного захисту, виключення таких споруд із фонду та ведення його обліку (далі — Порядок).

Зміни затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 19 грудня 2023 р. № 1331 «Деякі питання ведення обліку об’єктів фонду захисних споруд цивільного захисту».

 

Доступ до укриттів закладів освіти – лише для учасників освітнього процесу

Відповідно до пункту 3-1 Порядку, укриття закладів освіти під час здійснення освітнього процесу за очною формою здобуття освіти доступні тільки для учасників освітнього процесу.

Читайте також: Про нові стандарти для будівництва укриттів у закладах освіти

Пішохідна доступність укриттів

Місця розміщення укриттів повинні бути швидкодоступними для населення з найвіддаленішого місця їх розташування з урахуванням радіуса пішохідної доступності до укриттів, який приймається не більше ніж:

  • 300 метрів – для багатоповерхової забудови, забудови підвищеної поверховості та висотної забудови, а також для суб’єктів господарювання, віднесених до відповідних категорій цивільного захисту;
  • 500 метрів – для середньоповерхової та малоповерхової забудови (пункт 5 Порядку).

Облік укриттів у спеціальній інформаційній системі

Телефонна консультація з охорони праці і пожежної безпеки
Для довідок: 0 (800) 219-977 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

 

Ведення обліку укриттів

Усі сховища, протирадіаційні укриття, споруди подвійного призначення та найпростіші укриття, розташовані на території України, підлягають обліку, незалежно від форми власності (пункт 15 Порядку), який ведуть міністерства, інші центральні органи виконавчої влади, місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування – в паперовій та електронній формі, а також суб’єкти господарювання та інші юридичні особи – виключно в паперовій формі (пункт 16 Порядку). Тобто заклади освіти не ведуть облік укриттів, його здійснюють засновники.

 

Ведення обліку на територіальному та галузевому рівні здійснюється за допомогою Інформаційної системи «Облік та візуалізація фонду захисних споруд цивільного захисту» (пункт 16 Порядку). Адміністратором Інформаційної системи є ДСНС, а її користувачами, відповідальними за внесення інформації, – інші суб’єкти ведення обліку (пункт 23 Порядку).

Внесена інформація щодо об’єктів фонду захисних споруд через електронну інформаційну взаємодію передається щодня до Порталу Дія (пункт 23 Порядку).

 

Право на відгук щодо стану укриття засобами порталу Дія

Також до Порядку було додано пункт 23-1, який визначає, що особа може подати відгуки та пропозиції щодо стану та функціонування укриттів засобами Порталу Дія, зокрема через мобільний додаток Дія, щоб міністерства, інші центральні органи виконавчої влади, місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування могли вжити відповідні заходи в межах повноважень. Також особа може оцінити в Дії стан укриттів.

Читайте також: У Дії з’явиться інтерактивна мапа укриттів: Уряд ухвалив постанову

Джерело: Профспілка працівників освіти і науки України


Навчання з питань охорони праці

Замовляючи послугу з навчання на сайті, кожен клієнт отримує приємний бонус — 10% знижки на передплату журналу «ОППБ» та участь у семінарах і конференціях проєкту.

Наші спеціалісти надають послуги з:

  • навчання щодо загальних питань з охорони праці;
  • спеціального навчання для перевірки знань відповідних НПАОП;
  • навчання з охорони праці посадових осіб;
  • навчання для допуску працівників до виконання робіт підвищеної небезпеки.

Тривалість навчання залежить від обраного курсу.
Для довідок: 0 (800) 219-977

Матеріали до теми


Парламент прийняв закон, що започатковує створення системи обліку осіб, життя та здоровʼя яких зазнало шкоди внаслідок збройної агресії рф
За понад два роки повномасштабної війни, розв’язаної російською федерацією, велика кількість українців постраждали від злочинів країни-агресора. Загибель або зникнення безвісти ...