Україна впровадить нові стандарти хімічної безпеки: що зміниться?


Україна впровадить нові стандарти хімічної безпеки: що зміниться?

Україна ратифікує Конвенцію про безпеку в застосуванні хімічних речовин на виробництві № 170. Відповідний законопроєкт був поданий до Верховної Ради Президентом України в межах законодавчої ініціативи.

«Україна підписала Конвенцію ще у 1990 році, але з того часу жодних юридичних дій щодо її ратифікації не було здійснено. Сьогодні маємо виправити ситуацію. Фактично це стане ще одним кроком у побудові нової системи хімічної безпеки в нашій країні», – зазначив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

За його словами, у поточному скликанні Верховна Рада вже прийняла важливе рамкове законодавство – схвалено Закон України від 01 грудня 2022 року № 2804-IX «Про забезпечення хімічної безпеки та управління хімічною продукцією». Документ є «центральним елементом загального пазла» хімічної безпеки країни. Адже з 2015 року ця сфера в Україні регулювалася лише окремими застарілими технічними регламентами.

Безпека праці у воєнний час: відповіді на актуальні питання — тематичне видання від експертів журналу «Охорона праці і пожежна безпека»

«Наразі на території нашої країни знаходиться понад 1000 об’єктів, які використовують у своїй діяльності близько 5 тис. тонн хлору та 213 тис. тонн аміаку. Тож маємо запровадити у себе загальноприйняті міжнародні рамки, які дозволять й далі рухатися в напрямку захисту людей та довкілля», – наголосив міністр.

Що дасть ратифікація Конвенції

Україна зможе привести свої стандарти хімічної безпеки у відповідність до найкращих міжнародних практик, а саме:

– встановити міжнародну класифікацію хімічних речовин та врегулювати правила поводження з ними;

– створити систему надійного управління хімічними речовинами на робочих місцях на всіх етапах: від виробництва таких речовин до їх обробки, зберігання, транспортування, утилізації тощо.

Журнал реєстрації перевірок
Для довідок: (067) 317-58-86

– визначити сферу відповідальності роботодавців, чітко закріпити обов’язки та права працівників;

– посилити контроль на небезпечних виробництвах, як з боку роботодавців, так і з боку держави;

– визначити відповідальність держав, які здійснюють експорт хімічних речовин в Україну.

Джерело: ЗАКОН І БІЗНЕС


Розроблення документів з охорони праці

Накази • розпорядження • положення • інструкції, програми
та інші документи.

Індивідуальний підхід
Стислі строки виконання
Доступна ціна

(067) 317-58-86 
E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


Види отруєнь та їхня специфіка. Надаємо домедичну допомогу правильно
Якими є види отруєнь, їхні причини та симптоми Ключові особливості надання домедичної допомоги постраждалим при отруєннях різного характеру Як уберегтися ...
Що робити під час зупинки ліфтової кабіни?
Через аварійні та стабілізаційні відключення електропостачання у Києві збільшилась кількість викликів на деблокування дверей ліфтової кабіни. Департамент муніципальної безпеки нагадує ...