Технічні консультації щодо поїздок на далекі відстані


Технічні консультації щодо поїздок на далекі відстані

Головний державний інспектор відділу з питань безпеки праці західного регіону управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області надала технічні консультації роботодавцю підприємства в транспортної галузі у Голованівському районі з питань безпеки під час поїздок на далекі відстані.

Читайте також: Чи дозволяється водієві відпочивати у кабіні транспортного засобу?

Для попередження нещасних випадків на виробництві, пов’язаних із користуванням автотранспортними засобами роботодавцям необхідно постійно здійснювати суворий контроль за дотриманням на підприємствах, в організаціях вимог нормативно-правових актів з охорони праці у процесі:

  • навчання водіїв;
  • технічного огляду автотранспортних засобів;
  • проходження відповідних медичних оглядів водіїв та за виконанням посадових обов’язків осіб, які відповідають за безпеку дорожнього руху на підприємстві.

Проведення передрейсових та післярейсових медичних оглядів водіїв є обов’язковою вимогою з допуску водія до керування транспортним засобом.

 

Пожежна безпека автозаправних станцій. Стисло про найважливіше — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

Роботодавцям необхідно частіше здійснювати водіям перевірку знань Правил дорожнього руху та інструкцій з охорони праці, за якими вони проінструктовані.

Роботодавець повинен завжди пам’ятати, що кожний автотранспортний засіб, що використовується, повинен бути в технічно справному стані і відповідно укомплектований, перед виїздом на лінію має бути перевірений та допущений до роботи відповідальною посадовою особою, а керувати цим автотранспортом повинен водій, який пройшов передрейсовий медичний огляд, і все це повинно бути відмічено в подорожньому листі. Водій перед виїздом повинен бути проінформований про умови праці на лінії, місцях вантажно-розвантажувальних робіт та особливості вантажу.

Яких правил безпеки зобов’язані дотримуватися водій та пасажири автотранспорту — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

Наголошено, що безвідповідальність водія, недбале ставлення роботодавця до режиму праці та використання службового автомобіля, порушення вимог безпеки під час експлуатації автомобільного транспорту, неякісне складання інструкцій з охорони праці та проведення інструктажів становлять основні причини настання нещасних випадків під час використання автотранспорту.

Джерело: Управління Держпраці

Охорона праці і пожежна безпека. Друкований журнал. Передплата – 2025

Матеріали до теми


Порядок дій в разі настання аварійної ситуації: тренінг від Держпраці
Посадовці Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці провели тренінг для представників аварійної та диспетчерської служби одного із підприємств Хмельниччини. Під час заходу ...
Дискусійні питання щодо проведення інструктажів з питань охорони праці
Порядок проведення інструктажів з питань охорони праці на робочому місці визначає «Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з ...
Безпека праці на сільськогосподарському підприємстві: ключові вимоги під час годівлі ВРХ
Основні вимоги організації безпечної праці при годівлі великої рогатої худоби До основних вимог безпеки належать такі: – до обслуговування ВРХ ...