Суд відмовив ТОВ «Стивідорна компанія НІКМЕТ-ТЕРМІНАЛ» у проведенні повторного розслідування обставин смерті працівника


Суд відмовив ТОВ «Стивідорна компанія НІКМЕТ-ТЕРМІНАЛ» у проведенні повторного розслідування обставин смерті працівника

Колегія суддів Одеського апеляційного адміністративного суду відмовила ТОВ «СТИВІДОРНА КОМПАНІЯ НІКМЕТ-ТЕРМІНАЛ» у задоволені позову, в якому підприємство просило зобов’язати управління Держпраці у Миколаївській області призначити повторне (додаткове) спеціальне розслідування смертельного нещасного випадку спеціальною комісією в іншому складі із зупиненням до кінця її роботи реалізації існуючих актів за формою Н-5 — про проведення розслідування (спеціального розслідування) нещасного випадку (аварії), що стався (сталася) та за формою Н-1 — про нещасний випадок, що пов’язано з виробництвом, затверджених за результатами перевірки керівником управління Держпраці у Миколаївській області.

Завантажити форму H-1

Завантажити форму H-5

Вивчивши усі матеріали справи, судова колегія Одеського апеляційного адміністративного суду погодилась з висновком першої інстанції, що призначення повторного спеціального розслідування смертельного нещасного випадку, що стався у 26 квітня 2017 року на ТОВ «СТИВІДОРНА КОМПАНІЯ НІКМЕТ-ТЕРМІНАЛ» з механізатором (докером-механізатором), є виключним правом керівника Держпраці або його територіального органу та відноситься до дискреційних повноважень. Чинне законодавство не встановлює обов’язку призначати повторне спеціальне розслідування нещасного випадку, а передбачає його право на таке призначення.

Матеріалами справи підтверджено, що комісія, утворена  управлінням Держпраці у Миколаївській області, при проведенні вищезазначеного спеціального розслідування смертельного нещасного випадку здійснила всіх передбачених чинним законодавством дій, направлених на об’єктивне, неупереджене розслідування нещасного випадку.

Джерело: прес-служба Головного управління Держпраці в Миколаївській області.

У рубриці «Аварії та нещасні випадки. Судова практика» журналу «Охорона праці і пожежна безпека» ви завжди можете знайти докладні матеріали щодо розслідувань нещасних випадків на підприємствах.

Придбати журнал

Придбати електронний журнал

Зміст свіжого номера

Усі видання з охорони праці та пожежної безпеки

Найближчі заходи


Матеріали до теми


Виявлено гранату на воротах будинку: поліція відкрила кримінальне провадження
Жителька села Засулля виявила на воротах свого домогосподарства несподіваний «подарунок» — ритуальний вінок та прикріплену гранату. Жінка повідомила про це ...