...

Рядові працівники теж потрапляють на лаву підсудних


Рядові працівники теж потрапляють на лаву підсудних

Згідно зі ст. 14 Закону України «Про охорону праці» від 14 жовтня 1992 р. № 2695-XII (далі — Закон № 2695) кожен працівник у процесі виконання будь-яких робіт, чи під час перебування на території підприємства, зобов’язаний дбати не лише про особисту безпеку і здоров’я, а й оточуючих людей, тобто колег по роботі.

Він повинен знати і дотримуватися вимог нормативно-правових актів з охорони праці, правил пово-дження з машинами, механізмами, устаткуванням та іншими засобами виробництва, за необхідності користуватися засобами захисту, в установленому законодавством порядку проходити попередній та періодичні медичні огляди.

За порушення зазначених вимог працівник несе безпосередню відповідальність, в тому числі, кримінальну. Звичайно, так буває далеко не завжди, але у випадку, про який ітиметься далі, сталося саме так.

Щоправда, ця трагедія не лише на совісті обвинуваченого, а й деяких його колег по роботі, але, як пізніше з’ясувалося, допущені ними порушення надто легко зійшли їм з рук…

У статті «Рядові працівники теж потрапляють на лаву підсудних» читайте докладніше про:

  1. Причинно-наслідковий зв’язок між допущеними порушеннями та настанням нещасного випадку
  2. Обставини справи
  3. Що впливає на якість організації безпечного виконання робіт

Обставини трагедії

Того фатального дня, близько 7 години ранку, на державному підприємстві (ДП) «Завод «Е», на якому здійснюється виробництво великогабаритних електричних машин для встановлення опорного фланцю Н05419 (вагою 7100 кг) на статор турбогенератора ТТВ-325, начальником дільниці А. було сформовано бригаду в складі трьох осіб: складальників електричних машин К., П. і Б., з якими він провів відповідний інструктаж. Приблизно о 8 годині заступник начальника цеху з виробництва О. долучив до виконання цього завдання ще й складальника електричних машин Л.

Оскільки зазначений працівник окрім основної професії мав ще й кваліфікацію стропальника, то його завдання полягало в проведенні стропування опорного фланцю для його подальшого переміщення мостовим краном до статора турбогенератора, до якого необхідно було його прикріпити.

Коли зазначену деталь було піднято та переміщено до статора, складальники К. і П. почали проводити суміщення їх монтажних отворів.
Б. в цей час приготувався вставляти в них болти для подальшого кріплення. Маневрування вантажем здійснювалося за сигналами Л., які той руками подавав машиністу крана.

Під час підняття та переміщення фланця стався розрив стропи, що призвело до падіння вантажу на складальника Б. Внаслідок стиснення тіла постраждалого виникла механічна асфіксія, що, як потім з’ясувалося, стало безпосередньою причиною його смерті.

Повна версія статті — в рубриці «Нещасні випадки. Судова практика» журналу  «Охорона праці і пожежна безпека» №7, 2018.
Автор — експерт із охорони праці Василь Куражинський.

Переконайтеся, що ви передплатили журнал і вся необхідна інформація є під рукою!

Матеріали до теми


На Херсонщині двоє чоловіків підірвалися на російській міні, один із них загинув
На Херсонщині двоє місцевих мешканців підірвалися на міні. Один із них загинув, іншого госпіталізували. Про це повідомляє Херсонська обласна прокуратура. ...
Вибухонебезпечні предмети: на Харківщині машина для розмінування підірвалась на міні
У Харківській області під час робіт з розмінування території підірвалась спецтехніка. Постраждалих внаслідок інциденту немає, повідомляє ДСНС. Подія сталася в ...