Штучна ялинка: чим вона небезпечна?


Штучна ялинка: чим вона небезпечна?

Наближається улюблене всіма, веселе новорічне свято. Основна подія станеться, звичайно ж, поряд з прикрашеною лісовою гостею. Хто встигне — купить її на новорічному базарі. Вибір там є — ялинка або сосна. Крім того, пропонують і синтетичні ялинки. Вони різні за розмірами, відтінком кольору хвої. Проте є в них один недолік — досить висока вартість. Є й інші, менш помітні на перший погляд, мінуси!

З чого робиться штучна ялинка? Звернемося до фахівців хімічної промисловості. Вони відразу ж скажуть, що основний матеріал для імітації природної ялинки — полівінілхлорид (ПВХ). Цей матеріал сам по собі несе певну небезпеку для здоров’я, оскільки в теплі виділяє в повітря вкрай шкідливі леткі речовини.

До речі, саме з цієї причини в південних країнах зі спекотним кліматом заборонені до встановлення модні у нас вікна ПВХ. Про це у нас виробники таких вікон воліють мовчати. Фірми, що займаються продажем вікон та дверей з ПВХ, теж відвертістю не відзначаються.

До речі, ПВХ добре горить. Щоб предмети з ПВХ були менш схильні до горіння, в полівінілхлорид додають барій, олово і свинець. Останній належить до дуже небезпечних металів, адже потрапляючи в організм людини, вражає багато органів.

Якщо ж штучна ялинка і не спалахне, вона все одно екологічно набагато гірша за справжню. При кімнатній температурі полівінілхлорид, як вже було сказано вище, виділяє леткі речовини, що подразнюють в органи дихання та зору. У людей, схильних до алергії, з’являються серйозні проблеми. Алергія у них проходить, щойно штучну ялинку приберуть з приміщення.

Читайте також:  Щоб новорічні свята минули без неприємних пригод!

Про те, що ПВХ — один із сильних алергенів, медицині відомо давно. Але бізнес є бізнес: заборонити випускати і продавати вироби, шкідливі для здоров’я, не настільки просто, як може здатися.

Варто відзначити й те, що ви ніде не побачите на штучній ялинці на базарі чи в магазині повідомлення про хімічний склад. А це — порушення правил торгівлі. Та хто стане про них говорити, коли попит на ялинки (як справжні, так і штучні) у грудні завжди перевищує пропозиції?

Медики довели, що «безпечного» свинцю не існує. Навіть у найменшій кількості потрапивши в організм, він шкодить здоров’ю.

В США тривалий час велося спостереження за працівниками виробництв, на яких виготовляють полівінілхлоридні ялинки. Близько половини з них страждали алергією. Траплялися й напади важкого дихання навіть у тих осіб, хто взагалі з виробництвом ніяк не був пов’язаний, але зрідка з’являвся в цехах на деякий час.

new year tree

Ще гіршою виявилася ситуація в дитячих установах. Як правило, в них ялинки з ПВХ стоять дуже довго. У дітей часто діагностують ендокринні порушення. Дитячий організм дуже чутливий до екологічної обстановки. Шкода, що про це організатори новорічного свята забувають.

Не сперечаємося, штучна ялинка має ошатний вигляд. Однак якщо ви не встигли купити природну ялинку, то добре подумайте про те, чи варто купувати «хімічну».

Джерело: ukr.media

Матеріали до теми


Алгоритм дій роботодавця під час сигналу «Повітряна тривога»
Негайно слід сповістити співробітників і відвідувачів (у т. ч. у формах, доступних для осіб з порушеннями зору та слуху), повідомити ...
Куди рухається сонячна енергетика в Україні та світі. Які можливості в цій сфері існують для бізнесу
Хоча сонячні панелі вже є важливим джерелом відновлюваної енергії, вони все ще мають потенціал для поліпшення. Які виклики й перешкоди ...
Організація та проведення евакуаційних і рятувальних робіт з висотних споруд
Посадовими особами управління інспекційної діяльності у Харківській області проведено тренінг з імітацією реальних дій на робочих місцях на тренувальному майданчику. ...