Щодо організації безпечної праці під час випікання мукомельних виробів


Щодо організації безпечної праці під час випікання мукомельних виробів

До роботи пекарем допускається особа, яка досягла 18-літнього віку, пройшла спеціальне навчання і стажування для отримання навичок безпечного ведення виробничих процесів (до 10 змін — залежно від стажу, досвіду і характеру роботи), перевірку знань з охорони праці, медогляд на придатність до роботи за станом здоров’я, інструктажі з питань охорони праці (вступний, первинний на робочому місці), інструктажі з пожежної безпеки, має II кваліфікаційну групу допуску з електробезпеки і навчена прийомам надання домедичної допомоги потерпілим.

Домедична допомога при термічних опіках — пам’ятка від журналу «Охорона праці і пожежна безпека»

На роботу пекаря можуть впливати такі небезпечні виробничі фактори:

  • підвищена температура поверхні печі, листів та іншого інвентарю;
  • недостатня освітленість робочої зони;
  • рухомі та обертові частини устаткування (передавальних механізмів — редукторів, муфт зчеплення, шківів, натяжних і приводних барабанів, рухомої стрічки конвеєра, ланцюгів, шестерень);
  • ураження електричним струмом (за відсутності або несправності захисного заземлення або занулення, ушкодження ізоляції струмоприймачів);
  • слизькість підлоги, що може призвести до падіння і можливого травмування;
  • підвищена температура повітря робочої зони;
  • інші негативні фактори.

Шкідливі та небезпечні фактори уточнюються згідно з результатами атестації робочих місць.

Читайте також: Що таке особливі умови праці

Джерело: Управління Держпраці

Вебінар «Планування роботи СОП 2025: заряджаємо рік на ефективність, дієвість та безпечність»

Матеріали до теми


З чого почати роботу спеціалісту з ОП в новій юрособі: розповідаємо покроково
Наше життя не стоїть на місці: більшість процесів як у суспільному, так і у виробничому середовищі безупинно та стрімко розвиваються. ...
Захист працівників під час роботи з екранними пристроями
Роботодавець повинен: поінформувати працівників під розписку про умови праці та наявність на їх робочих місцях небезпечних та шкідливих виробничих факторів ...
Попередження виробничого травматизму: основні моменти
Попередження виробничого травматизму здебільшого залежить від свідомості кожного працівника. Роботодавець повинен дбати про тих людей, які працюють на нього. Інформувати ...
Щодо безпеки й захисту здоров’я під час використання обладнання, що надається працівникам для виконання робіт
Питання безпеки та захисту здоров’я працівників завжди є актуальним. Роботодавець зобов’язаний забезпечити працівників справним, сертифікованим і безпечним обладнанням, що відповідає ...