До роботи пекарем допускається особа, яка досягла 18-літнього віку, пройшла спеціальне навчання і стажування для отримання навичок безпечного ведення виробничих процесів (до 10 змін — залежно від стажу, досвіду і характеру роботи), перевірку знань з охорони праці, медогляд на придатність до роботи за станом здоров’я, інструктажі з питань охорони праці (вступний, первинний на робочому місці), інструктажі з пожежної безпеки, має II кваліфікаційну групу допуску з електробезпеки і навчена прийомам надання домедичної допомоги потерпілим.
Домедична допомога при термічних опіках — пам’ятка від журналу «Охорона праці і пожежна безпека»
На роботу пекаря можуть впливати такі небезпечні виробничі фактори:
- підвищена температура поверхні печі, листів та іншого інвентарю;
- недостатня освітленість робочої зони;
- рухомі та обертові частини устаткування (передавальних механізмів — редукторів, муфт зчеплення, шківів, натяжних і приводних барабанів, рухомої стрічки конвеєра, ланцюгів, шестерень);
- ураження електричним струмом (за відсутності або несправності захисного заземлення або занулення, ушкодження ізоляції струмоприймачів);
- слизькість підлоги, що може призвести до падіння і можливого травмування;
- підвищена температура повітря робочої зони;
- інші негативні фактори.
Шкідливі та небезпечні фактори уточнюються згідно з результатами атестації робочих місць.
Читайте також: Що таке особливі умови праці
Джерело: Управління Держпраці