Що робити жителям Одеси в разі вибуху ЗАЕС та чи допоможуть укриття?


Що робити жителям Одеси в разі вибуху ЗАЕС та чи допоможуть укриття?

Військові РФ можуть підірвати ЗАЕС. Про плани теракту на атомній станції заявив керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов. Що робити жителям Одеси та області у разі підриву ЗАЕС та чи потрібно завчасно готуватися до цього?

Одне з укриттів в Одесі розташоване у катакомбах на вулиці Бабеля. Олександр – один з тих, хто його облаштовував. Він розповів, чи можна там перебувати у разі вибуху на Запорізькій АЕС:

«Як протирадіаційне – ні. Тут найперше чого немає – фільтрів повітря, вентиляції, такого, що зможе забезпечити хоча б чистим повітрям людей, тут цього немає».

Які загрози для Одеси та області після підриву ЗАЕС

Експерт з ядерної енергетики Людвіг Литвинський зазначив, що евакуювати людей з Одеси та області, якщо станеться вибух на ЗАЕС, необхідності не буде:

«Навіть при самому потужному вітрі, при тайфуні, що йде зі швидкість 100 і більше км/год, підлітний час становитиме щонайменше 3 години. Все населення буде попереджене, що саме треба робити, але я певен, що укриватися в укритті немає потреби. Достатньо просто зачинити вікна, зачинити двері і не знаходитися на вулиці.

Рівень забруднення буде співставний з тим, що було через пів року після аварії на Чорнобильській АЕС. Ніяких короткоживучих радіонуклідів не буде, вони всі вже встигли розпастися».

ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА: як зберегти життя/здоров’я потерпілого + практичний кейс про правила в умовах бойових дій
Для довідок: (067) 317-58-86  E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Чи потрібно приймати йод у випадку вибуху ЗАЕС

Директорка центру первинної медико-санітарної допомоги № 3 Олена Колоденко розповіла про те, чи потрібно приймати ліки до та після вибуху:

«У жодному разі не треба заздалегідь приймати якісь медикаменти, тим паче калій йодид, про який зараз дуже багато кажуть. Цей препарат ми приймаємо тільки тоді, коли буде на це команда. Людям старше 40 років взагалі цей препарат приймати не потрібно.

Якщо є така потреба і хтось хоче бути забезпечений – так, можна купити. У центрах первинної медико-санітарної допомоги ми маємо запаси цього препарату, ми будемо його видавати, але тільки після того, як будуть на це додаткові вказівки».

Жителі Одеси розповіли, чи готуються та що будуть робити у разі аварії на ЗАЕС. Наприклад, одеситка Дар’я не готувалась до ймовірного теракту на станції:

«Чесно кажучи, я не вірю. Не вірю, що може бути щось глобальне таке. У мене передчуття своє є. Не готуюсь, слухала лікаря Комаровського, сказав, що не потрібно йодом запасатися і щось таке робити».

А житель Одеси Геннадій Черемних поділився власним планом дій на випадок підриву ЗАЕС:

«Треба бігти як можна на вищий поверх, 10+. Таке приміщення, щоб було з новими склопакетами, гарно закривалися, герметично. Краще мати таких сусідів, щоб вони могли мати якийсь запас води, продуктів на перший час. Ну і пережидати, куди буде дути вітер та якої сили. Трохи запас води та трохи запас продуктів – майже все, що я можу зробити».

Про можливість ядерної аварії на ЗАЕС нещодавно заявив голова Міжнародного агентства з ядерної енергії Рафаель Гроссі під час пресконференції перед візитом на АЕС Фукусіма у Японії.

Він нагадав, що Запорізька АЕС знаходиться просто на лінії фронту, тому в МАГАТЕ оцінюють ситуацію довкола станції як «нестабільну, крихку та надзвичайно небезпечну».

Захисні споруди цивільного захисту. Вивчаємо найважливіші вимоги до їх облаштування та використання — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

Що відомо про ситуацію на Запорізькій АЕС

  • ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 04 березня 2022 року захоплена російськими військовими. РФ розміщує на майданчику станції військову техніку та боєприпаси. Обстрілюють росіяни й саму станцію, руйнуючи ЛЕП, спричиняючи відключення енергоблоків і звинувачуючи в цьому ЗСУ. Президент росії 05 жовтня доручив передати у федеральну власність Запорізьку АЕС. Також росіяни створили компанію для управління ЗАЕС. В Енергоатомі назвали це рішення нікчемним, а також нагадали, що для ЗСУ рішення рф про «приєднання» українських територій і ЗАЕС не має значення.
  • Торік 27 листопада президент «Енергоатому» Петро Котін заявив, що є ознаки того, що російські окупанти можуть залишити Запорізьку атомну електростанцію. Однак 28 листопада прессекретар президента рф Дмитро Пєсков заявив, що відведення військ Росії з території Запорізької атомної електростанції не буде.
  • Минулого року 2 грудня очільник МАГАТЕ Рафаель Гроссі розповів, що агентство сподівається досягти домовленості з росією та Україною про створення захисної зони на Запорізькій атомній електростанції до кінця року. речниця російського МЗС Марія Захарова 05 грудня заявила, що про вихід російських військових із Запорізької АЕС «не може бути й мови».
  • Міністр енергетики 12 лютого Герман Галущенко заявив, що росіяни, які перебувають на ЗАЕС, свідомо експлуатують обладнання таким чином, щоб Україна в майбутньому не могла під’єднати її до енергомережі.

Розроблення документів з пожежної безпеки
Індивідуальний підхід • Стислі строки виконання • Доступна ціна
(067) 317-58-86  E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

  • Окрім того, безпекова ситуація на станції погіршується через зниження рівня води у Каховському водосховищі, спричинене росіянами. Нестача води у басейнах витримки ЗАЕС може призвести до розігріву палива в реакторі, і це може призвести до його розплавлення, і як наслідок — до радіаційних викидів.
  • Внаслідок російських обстрілів вранці 22 травня на Запорізькій АЕС відключилась остання високовольтна лінія передач. Згодом зовнішнє живлення від української енергосистеми вдалося відновити.

Кароліна Волкова

Олександра Пономаренко

Живий журнал «Охорона праці і пожежна безпека»
Доступний 24/7 у смартфоні, на планшеті чи комп’ютері
Для довідок: (067) 317-58-86  E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Джерело: СУСПІЛЬНЕ

Розроблення документів із цивільного захисту

Матеріали до теми


Зберегти ментальне здоров’я і не кинути роботу: як журналісти протистоять вікарній травмі й що радять психотерапевти
Що допоможе опанувати негативні емоції і стани після роботи над складним матеріалом Українські журналісти щодня висвітлюють страшні події війни та ...
Підписано Закон № 3696: збільшення штрафів за порушення норм військового обліку та мобілізації
Президент підписав Закон України від 9 травня 2024 року № 3696-IX «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення ...
Дії населення у разі надзвичайних ситуацій: урагани та штормові попередження
Що робити у разі загрози стихійного лиха та отриманні штормового попередження зберігайте спокій, уникайте паніки; уважно слухайте інформацію по телевізору ...