Що роботодавцю зазначати в санітарно-гігієнічних характеристиках умов праці


Що роботодавцю зазначати в санітарно-гігієнічних характеристиках умов праці

Чи є правомірним перенесення до санітарно-гігієнічних характеристик інформації про шкідливі виробничі фактори з Картки умов праці працівника, а не з первинного документу, який визначає ГДК шкідливих виробничих факторів, а саме протоколу санітарно-гігієнічних досліджень?

Для складення санітарно-гігієнічної характеристики роботодавцем подаються завірені в установленому порядку та узгоджені з робочим органом Фонду матеріали до територіального органу Держпраці разом із супровідним листом. А саме копії протоколів та Карт умов праці (за результатами вимірювань (досліджень)), складені санітарними лабораторіями підприємств, установ, організацій, закладів, що атестовані установами МОЗ України в порядку, визначеному постановою Кабінету Міністрів України «Про Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці» від 01.08.1992 № 442.

Утім існують випадки, коли роботодавцем надається на узгодження інформація із зазначенням результатів замірів без надання копій протоколів, якими повинні підтверджуватися ці заміри. Зауважимо, що немає підстав не довіряти даним з Карток умов праці, зокрема враховуючи те, що термін зберігання протоколів нормативними документами не визначений.

У разі потреби при складанні санітарно-гігієнічних характеристик строк надання документів може бути продовжено з метою проведення роботодавцем додаткових лабораторних, інструментальних, хронометражних та інших вимірювань умов праці. Інформаційні ж довідки можуть складатися за даними, отриманими на підставі наукових досліджень (розробок), характеристики виробничих факторів на аналогічних виробництвах.

Джерело: прес-центр Управління Держпраці у Хмельницькій області

Матеріали до теми


Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...
Важливі моменти під час встановлення генератора
Генератори забезпечують надійне електроживлення, яке фактично обмежується лише запасом палива для роботи пристрою. Подібну техніку часто використовують у аварійних випадках, ...