Санітарні норми виробничих приміщень: вказівки лікаря з гігієни праці щодо роботи в спеку


Санітарні норми виробничих приміщень: вказівки лікаря з гігієни праці щодо роботи в спеку

Лікар відділу гігієни праці та атестації робочих місць за умовами праці управління інспекційної діяльності, в межах своїх повноважень інформує щодо профілактики перегрівання працівників в умовах нагріваючого мікроклімату особливо з настанням літнього періоду року.

Так у разі неможливості нормалізувати показники температури повітря робочої зони за допомогою технічних засобів, то слід застосовувати інші заходи профілактики перегрівання.

 

Таки заходи передбачені п.2.9 ДСН 3.3.6.042-99 «Санітарні норми виробничих приміщень», а саме:

  1. Для профілактики перегрівання працюючих в умовах нагріваючого мікроклімату організовують раціональний режим праці та відпочинку.
  2. При мікрокліматичних умовах, що перевищують допустимі параметри, внутрішньозмінний режим праці та відпочинку організовують за рахунок тривалості робочого часу:

– при температурі повітря, що перевищує допустимий рівень, тривалість регламентованих перерв становить не менше 10 % робочого часу на кожні 2 град. C перевищення;

– при поєднанні температури повітря, що перевищує допустимий рівень, з відносною вологістю, яка перевищує 75 %, тривалість регламентованих перерв рекомендується встановлювати не менше 20 % робочого часу.

Читайте також: Робота в спеку: чому в перервах потрібно пити гарячий чай

Також, згідно з п. 2.12 Для профілактики порушень водно-сольового балансу тих, хто працює в умовах нагріваючого мікроклімату, забезпечують компенсацію рідини, солей (натрій, калій, кальцій та ін.), мікроелементів (магній, мідь, цинк, йод та ін.), розчинних в рідині вітамінів, які виділяються з організму потом.

 

При виконанні робіт в умовах підвищеної температури повітря має бути обладнано приміщення в робочій зоні з оптимальним мікрокліматом (кімнати, кабіни, бокси з кондиціонерами та обладнанням радіаційного охолодження) для відпочинку на час регламентованих перерв, прийому їжі і т.ін. – з метою профілактики перегрівань.

Читайте також: Про заходи безпеки під час роботи в спеку

Підсумовуючи вищевикладене, рекомендуємо роботодавцям врахувати надану інформацію при організації робіт у теплий (літній) період року.

Джерело: Управління Держпраці


Розроблення документів з охорони праці

Розроблення документів з охорони праці

Накази • розпорядження • положення • інструкції, програми
та інші документи.

Індивідуальний підхід
Стислі строки виконання
Доступна ціна

0 (800) 219-977
E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


Про виплату потерпілому внаслідок нещасного випадку на виробництві
Коли призначається виплата у разі нещасного випадку Щомісячна страхова виплата призначається потерпілому з дня встановлення МСЕК ступеня втрати професійної працездатності ...
Безпечна утилізація рослин-шкідників
Тематичний тренінг з питань безпечного скошування механічним способом рослин-шкідників, зокрема борщівника Сосновського, проведено для працівників виробничих бригад Національного природного парку ...
Консультації Держпраці з питань безпечної експлуатації транспортних засобів
Роботодавець перед виїздом зобов’язаний проінформувати водія про: умови праці на лінії; місця вантажно-розвантажувальних робіт; особливості вантажу, що перевозиться. Необхідно випускати ...
Інформаційний захід з безпеки праці від Держпраці
Посадовими особами відділу з питань безпеки праці північного напряму Управління інспекційної діяльності у Тернопільській області Південно-Західного міжрегіонального управління Державної служби ...