Салюти та феєрверки в Україні заборонені


Салюти та феєрверки в Україні заборонені

Верховна Рада України 11 квітня 2023 року більшістю у 290 голосів народних депутатів України прийняла у другому читанні законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання та обігу піротехнічних виробів» ( № 7438).

Розробниками законопроєкту є депутати МФО «Гуманна країна», представники громадських організацій UАnimals та ВСГО «Асоціація зоозахисних організацій України».

Метою Закону є впровадження європейських гуманних цінностей та стандартів щодо людей і тварин у сфері використання піротехнічних виробів.

Проголосованний проєкт Закону сприятиме укріпленню громадського порядку та безпеки, захисту населення від негативних наслідків використання піротехнічних виробів, посиленню боротьби з жорстоким поводженням з тваринами та наближенню українського права до права Європейського Союзу.

Заходи пожежної безпеки: готуємося до перевірки — СПЕЦВИПУСК від ОППБ Замовлення і консультації: 0 (800) 219-977

“Законопроєкт забороняє використання, продаж та передачу феєрверків класів F2, F3 та F4, а також встановлює вікові обмеження по продажу піротехнічних виробів. Окрім цього, законопроєкт містить важливі норми по захисту тварин від жорстокого поводження, зокрема забороняє використовувати при поводженні з тваринами піротехнічні вироби, що призводять або можуть призвести до травмування тварин.

Особлива увага при підготовці законопроєкту приділялась цивільним, які постраждали від воєнних дій, та військовослужбовцям, які мають бойовий досвід і як наслідок, вони мають або можуть мати в подальшому посттравматичний стресовий розлад. Феєрверки, шумові та світлові ефекти, які вони спричиняють, є тригерами для людей, які живуть з ПТСР.

Звукові та світлові ефекти від використання піротехнічних виробів, через їх подібність до звуків вибухів, наносять шкоду психічному здоров’ю населення у воєнний час, особливо враховуючи частоту повітряних тривог на території країни та ймовірність ракетних обстрілів міст. Актуальними є контроль та обмеження використання піротехнічних виробів і після закінчення війни, оскільки у переважної більшості людей протягом тривалого часу буде зберігатися посттравматичний стресовий розлад, що виник у результаті переживання обстрілів під час воєнних дій. Тому прийняття цього Закону — це крок на зустріч нашим громадянам, які живуть в умовах війни, військовослужбовцям та гуманності в цілому” — прокоментувала ініціатор законопроєкту Юлія Овчинникова.

Дії та правила поведінки під час пожежі — спецвипуск від журналу «Охорона праці і пожежна безпека»

Джерело: Верховна Рада України

Весна у подарунок Акція 6=9

Матеріали до теми


Графіки стабілізаційних відключень: що означають кольори, пояснили у ДТЕК
У ДТЕК Київські електромережі пояснили, що означають кольори у графіках стабілізаційних відключень. Щоб зрозуміти, коли буде світло треба ввести на сайті ...
Зберегти ментальне здоров’я і не кинути роботу: як журналісти протистоять вікарній травмі й що радять психотерапевти
Що допоможе опанувати негативні емоції і стани після роботи над складним матеріалом Українські журналісти щодня висвітлюють страшні події війни та ...
Підписано Закон № 3696: збільшення штрафів за порушення норм військового обліку та мобілізації
Президент підписав Закон України від 9 травня 2024 року № 3696-IX «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення ...