Робочий час аграріїв – спекотні штрафи Держпраці


Робочий час аграріїв – спекотні штрафи Держпраці

Сільськогосподарські підприємства, як і фермерські господарства, мають особливості в організації робочого часу. Це, насамперед, пов’язано з так званою сезонністю робіт.

Протягом тривалого часу (за часів незалежності України) агросектор звик до того, що фактичний облік робочого часу на папері не відображався.

Останніми роками (завдяки тому, що дуже поширеним стали перевірки служби з праці) одним із питань перевірок є фактичне співставлення даних обліку робочого часу. Все більше і більше сільськогосподарських підприємств розуміють, що відображення обліку робочого часу (особливо в пік сезону) потрібно організовувати правильно і дотримуватись його в межах чинного законодавства.

Читайте також:  Протипожежний захист систем опалення в АПК

Коли немає сезонного навантаження, то будь-яке сільськогосподарське підприємство має можливість працювати в звичному робочому часі, як це прописано ст. 50 КЗпП або ст. 51 КЗпП для окремих професій і посад. Але в період сезонності дуже часто виникає потреба змінювати робочий час. І якщо за звичайних, спокійних умов п’ятиденний, шестиденний робочий тиждень або неповна зайнятість – це нормально і правильно, то в умовах сезонності (за рахунок того, що по факту дійсно сільськогосподарські підприємства залучають величезну кількість осіб і запроваджують роботу в змінному графіку) облік робочого часу має саме так і відображатися: плануванням робочих змін, табелюванням фактично відпрацьованих змін, ну і відповідно загальним обліком змінної роботи, яка надає можливість:

  • підрахувати понадурочні години,
  • підрахувати години,
  • які припали на роботу в нічний час,
  • прорахувати кількість годин, які мають гарантії для роботи в святкові дні.

Ось це все необхідно обов’язково організувати так, як регламентовано в чинному законодавстві.

Читайте також: 

Рекомендації Держпраці щодо недопущення випадків травмування в АПК

У спеку підприємствам необхідно відкорегувати час роботи працівників

Пам’ятка для керівників підприємств із переробки та зберігання зерна

Але про підсумований або змінний графік роботи в КЗпП написано насправді небагато. Тому, враховуючи те, що Кодекс взагалі не містить жодних окремих особливостей для сільськогосподарських підприємств, варто звертати увагу на галузеву угоду, яка укладена між Мінагрополітики, Всеукраїнським об’єднанням організації працедавців і відповідною профспілкою працівників в агропромисловому комплексі. Ця галузева угода для домовленості в с/г господарстві на 2014-2016 роки прописує певні умови організації змінної роботи. Так само необхідно планувати графіки змінності. А також треба пам’ятати, що між ними мають бути міжзмінні перерви. А також те, що наприклад ті ж самі трактористи і інші особи, для яких впроваджуються змінний облік, окремо мати нарощування понадурочних годин, які потрібно дотримуватися в обмежених не більше ніж 120 годин на рік. І відповідно, вже визначаючи плановий змінний графік роботи, фактично табелюючи такий облік робочого часу на табелі, за обліковий період (як правило місяць) визначаються загальні підсумовані години, які окремо виділяються на понадурочні, роботу в святкові, нічні, тощо.

ВАЖЛИВО!!!

1. Планування робочого часу працівників сільськогосподарських підприємств (у тому числі в період сезонних робіт) має відповідати КЗпП. 

2. Робота змінами обов’язково оформлюється графіками змінності на початок кожного місяця. 

3. Визначення надурочних годин, роботи у нічній час та у святкові (вихідні) дні проводиться з метою правильного і повного нарахування заробітної плати за відпрацьований час.

 

Джерело: 7eminar.com

 

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...