Питання охорони праці, трудового законодавства та заходи щодо попередження виробничого травматизму в закладах освіти


Питання охорони праці, трудового законодавства та заходи щодо попередження виробничого травматизму в закладах освіти

Минулого тижня, у приміщенні «Міського Палацу дітей та юнацтва» за участю фахівців Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області відбулася нарада керівників закладів освіти міста Дніпра з питань охорони праці та трудового законодавства на тему: «Управління охороною праці та обов’язки роботодавця щодо створення на робочому місці та в кожному структурному підрозділі умов праці відповідно до нормативно-правових актів з охорони праці та додержання законодавства про працю».

На нараді були присутні більш ніж 300 керівників закладів загально-освітніх шкіл, дошкільних та позашкільних навчальних закладів міста, представники Управління освіти Департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради та Дніпровського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Дніпропетровській області.

Виступаючи перед учасниками наради, заступником начальника відділу нагляду у агропромисловому комплексі та соціально-культурній сфері Управління нагляду в промисловості і на об`єктах підвищеної небезпеки Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області Ганною Решетніковою було наголошено на постійному та безумовному дотриманні вимог законодавства з охорони праці, як основного важеля зниження та профілактики виробничого травматизму у закладах освіти.

Було детально проаналізовано та обговорено стан травматизму в навчальних закладах за 2017 рік та 5 місяців 2018 року.

Аналіз показав, що загалом за 12 місяців 2017 року у Дніпропетровській області сталося 704 нещасних випадки. Всього травмовано 951 особа, у тому числі 46 зі смертельним наслідком. В галузі освіти за той самий період сталося 26 нещасних випадків, смертельні нещасні випадки відсутні.

За 5 місяців 2018 року  у закладах освіти Дніпропетровщини сталося 11 нещасних випадків, 5 з них – з тяжкими наслідками. Зі смертельним наслідком нещасних випадків не було.

Доповідачем ретельно проаналізовано види подій та причини, під час яких сталися нещасні випадки пов’язані із виробництвом та наведено приклади таких травмувань. І знову ж таки, як показує аналіз, основною причиною травмування є особиста необережність працівників. За нею йде невиконання вимог інструкцій з охорони праці та порушення правил дорожнього руху.

Фахівець наголосила: «Як показує практика, налагоджена робота  в сфері охорони праці може бути забезпечена ефективністю роботи система управління охороною праці».

Крім того, була надана інформація щодо наглядової діяльності Головного управління.

Так, у 2017 році відділом нагляду у агропромисловому комплексі та соціально-культурній сфері Управління нагляду в промисловості і на об’єктах підвищеної небезпеки проведено 361 перевірку суб’єктів господарювання. Виявлено 8000 порушень, призупинено більше 1000 одиниць обладнання та устаткування, що створювало загрозу життю та здоров’ю оточуючих. Притягнуто до адміністративної відповідальності 395 осіб.

Загальні порушення, які виявлялись під час перевірок: не здійснювалось навчання з питань охорони праці відповідальним особам; не організовувалось навчання відповідальним за електрогосподарство; не заземлені комп’ютери; відсутні акти опосвідчення електроустановок споживачів; не проводились або несвоєчасно проводились опосвідчення котлів низького тиску; порушувались терміни проведення інструктажу з питань охорони праці.

Читайте також:  Перевірки дитячих закладів оздоровлення та відпочинку на Херсонщині: основні порушення законодавства з охорони праці

У 30% перевірених закладів не проводилось технічне опосвідчення ліфтів та майже у 80% закладів освіти було відсутнє опосвідчення стану безпеки електроустановок споживачів.

Проблемним питанням в галузі освіти міста Дніпро залишається відсутність штатної посади спеціаліста з питань охорони праці у закладах освіти з кількістю працюючих 50 і більше осіб, де ці функції виконують заступники директора, без додаткової доплати, у порядку сумісництва – і так майже у 90% навчальних закладів.

З початку 2018 року інспекторським складом відділу проведено планові перевірки стану охорони праці у 61 навчальних закладах. Виявлено більше 900 порушень нормативно – правових актів з охорони праці, накладено більше 60 штрафів та призупинено понад 300 одиниць обладнання та устаткування.

Але ж, як зазначила Ганна Решетнікова: «Пріоритетний напрямок в роботі державного інспектора – це надання консультаційної допомоги чи роз’яснення керівництву підприємства задля того, щоб попередити настання нещасних випадків та порушення законодавства з питань охорони праці».

Та підкреслила: «Наші фахівці завжди готові до діалогу. Пріоритет життя і здоров’я працівників, повна відповідальність роботодавця за створення належних, безпечних та здорових умов праці, підвищення рівня промислової безпеки, сприяння закладам у створенні безпечних та нешкідливих умов праці – це програма взаємодії роботодавців та органів державної влади».

Крім того, було зазначено, що завданням Головного управління є не тільки нагляд за додержанням законодавства з промислової безпеки та охорони праці, але і контроль за додержанням законодавства про працю, зайнятість населення, загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

На що і звернула увагу у своїй доповіді головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, застрахованих осіб, зайнятість, працевлаштування інвалідів та з питань дитячої праці у Дніпропетровському регіоні Світлана Мельничук.

Зокрема, розкрила питання щодо належного оформлення трудових відносин, повноти нарахування та додержання термінів виплати заробітної плати, загальнообов’язкового соціального страхування, щорічних відпусток, лікарняних та відповідальності роботодавців за порушення законодавства про працю, згідно статті 265 Кодексу Законів про працю та статті 172 Кримінального кодексу.

Про аналіз стану виробничого травматизму та профзахворювань на підприємствах міста, які зареєстровані у Дніпровському відділенні Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області розповіла заступник начальника відділу страхових експертів з охорони праці  – страховий експерт з охорони праці Надія Біла.

Спеціаліст зазначила, що страховий експерт співпрацює з потерпілим, починаючи з розслідування нещасного випадку, до надання соціальних послуг та виплат, які гарантуються Фондом.

Надала інформацію, що за І квартал 2018 року від підприємств міста було отримано 67 повідомлень про нещасні випадки на виробництві та 2 повідомлення щодо професійного захворювання. За підсумками розслідувань за даний період було складено акти про нещасні випадки на виробництві за формою Н-1 на 56 працівників, в тому числі  – 8 зі смертельним наслідком.

Кількість профзахворювань зменшилась у порівнянні з 2017 роком (в І кварталі 2017 року складено 3 акта за формою П-4, в І кварталі 2018 року  – 1 акт).

У порівнянні з І кварталом 2017 року рівень виробничого травматизму збільшився на 2 особи (56 травмованих осіб проти 54), рівень смертельного травматизму збільшився на 2 особи.

Загалом, спеціаліст акцентувала увагу на своєчасності надання повідомлень про нещасні випадки до Дніпровського відділення Фонду. Адже, невиконання цієї вимоги несе за собою відповідальність, у вигляді накладення штрафу, відповідно до статті 165 частини 4 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Читайте також:  Масові отруєння школярів: як захистити дітей та що робити із системою безпеки?

Начальник відділу охорони праці та безпеки життєдіяльності Управління освіти Департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради Інна Поливанна розповіла про стан дитячого травматизму в закладах освіти міста, провевши порівняльний аналіз з минулим роком.

Як показала статистика, упродовж майже 6 місяців 2018 року в закладах освіти міста Дніпра зареєстровано 83 нещасних випадки дитячого травматизму, що на 42 випадки менше, ніж за 6 місяців 2017 року. Показник травмування учнів і вихованців закладів освіти міста в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року значно знизився: під час освітнього процесу на 17 випадків, у побуті – на 25 випадків.

Задля попередження випадків травмувань Управлінням освіти спільно з Патрульною поліцією міста розробляються Плани спільної роботи з питань профілактики дитячого травматизму. Проводяться акції, тижні безпеки дорожнього руху, конкурси творів, віршів з даної тематики.

З метою привернення уваги суспільства, зокрема дітей і молоді, до наявних проблем у сфері охорони праці та безпеки життя, за підтримки Державної служби України з питань праці, територіальних органів Держпраці, редакції журналу «Охорона праці» щорічно проводиться Всеукраїнський конкурс «Охорона праці очима дітей».

Як зазначила Ганна Решетнікова: «В цих випадках увагу дітей та молоді, як майбутніх працівників, зосереджено на виробничих небезпеках і ризиках, профілактиці виробничого травматизму за допомогою наголошення на важливості формування високої культури безпеки праці, що супроводжують трудову діяльність дорослих. Ці та інші заходи формують свідому позицію молоді щодо значення та місця здорових і безпечних умов праці. Але ж, потрібно розуміти, що саме директор та педагог є авторитетом та прикладом для дітей та учнів. Тому, керівнику необхідно чітко усвідомлювати свою відповідальність за життя та здоров’я як працівників так і учнів навчального закладу та приділяти більшу увагу аналізу причин виробничого травматизму, докладати максимум зусиль до зменшення його рівня та створювати безпечні умови праці. А це можливо, якщо відповідальні особи будуть дотримуватись норм Закону України «Про охорону праці» та інших нормативно-правових актів з питань охорони праці».

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами прес-служби Управління Держпраці у Дніпропетровській області.

Матеріали до теми


Інструкції з охорони праці: що вони мають містити і хто їх розробляє
Кожен суб’єкт господарювання забезпечує функціонування системи управління охороною праці, а саме: розробляє і затверджує положення, інструкції, інші акти з охорони ...
Діти-гімнасти зірвалися з 3-метрової висоти під час вистави у цирку
Поліція з’ясовує обставини нещасного випадку, який стався у Запорізькому державному цирку під час виконання номеру гімнастів. За інформацією пресслужби Нацполіції, ...