Про Нові правила експлуатації та типові норми належності вогнегасників


Про Нові правила експлуатації та типові норми належності вогнегасників

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 10 березня 2017 р. № 166-р було скасовано Типові норми належності вогнегасників, затверджені наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи від 2 квітня 2004 р. № 151, та Правила експлуатації вогнегасників, затверджені наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи від 2 квітня 2004 р. № 152.

Нові Правила експлуатації та типові норми належності вогнегасників затверджені наказом Міністерства внутрішніх справ України від 15 січня 2018 р. № 25 (далі — Наказ № 25; Правила) та встановлюють вимоги до експлуатації переносних вогнегасників повною масою до 20 кг, пересувних вогнегасників повною масою до 450 кг, які призначені для гасіння пожеж класів А, В, С, D, F, та електроустановок, що перебувають під напругою до 1000 В.

Чи поширюються нові вимоги на ваше підприємство?

Правила поширюються на будинки і приміщення різного призначення, що експлуатуються, підприємства, установи та організації (незалежно від виду їх діяльності та форм власності) (далі — суб’єкти господарювання) та механічні транспортні засоби.

Правила не поширюються на: об’єкти, у яких зберігаються, виробляються або є в обігу вибухові речовини і засоби підривання, небезпечні хімічні речовини, радіаційні та бактеріологічні засоби; підземні споруди підприємств гірничодобувної промисловості; електрорухомий склад, шахти, тунелі та підземні споруди метрополітену; транспортні засоби залізничного, повітряного, річкового та морського транспорту.

Забезпечення виконання вимог Правил у житлових будинках (квартирах) приватного житлового фонду та інших приватних окремо розташованих господарських спорудах і гаражах, на територіях, у дачних будинках та на садових ділянках покладається на їх власників чи орендарів, якщо інше не обумовлено договором найму (п. 2 розд. ІІ).

Також у статті «Про нові Правила експлуатації та типові норми належності вогнегасників»:

  • Первинні засоби пожежогасіння – що обрати і як розмістити
  • Обов’язки суб’єкта господарювання щодо вогнегасників
  • Огляд та технічне обслуговування.
  • Зразок журналу обліку вогнегасників

Повна версія статті «Про нові Правила експлуатації та типові норми належності вогнегасників» — у рубриці «Правові засади діяльності/Законодавство» журналу «Охорона праці і пожежна безпека» №6, 2018. Автор — головний державний інспектор Головного управління Держпраці України в Київській області Микола Федоренко.

Переконайтеся, що ви передплатили журнал і вся необхідна інформація є під рукою!

Матеріали до теми


Щодо заходів безпеки під час зливання-наливання зрідженого вуглеводного газу з автоцистерни до посудин АЗС
Відділом нагляду з питань безпеки праці північного напрямку Управління інспекційної діяльності у Донецькій області Східного міжрегіонального управління Державної служби України ...
Пожежна безпека та Бетонні споруди: коли набувають чинності національні стандарти, гармонізовані з європейськими та міжнародними
Повідомляємо, що 01 лютого 2025 року набувають чинності національні стандарти, гармонізовані з європейськими та міжнародними стандартами, методом перекладу Пожежна безпека ...