Про надання закладами охорони здоров’я екстрених повідомлень


Про надання закладами охорони здоров’я екстрених повідомлень

Держпраці продовжує інформувати заклади охорони здоров’я, що всі лабораторно підтверджені випадки інфікування COVID-19 медичних та інших працівників, що пов’язані з виконанням професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження на COVID-19, розслідуються як випадки гострого професійного захворювання відповідно до вимог Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 р. № 337 (далі — Порядок).

Згідно з пунктом 6 Порядку заклад охорони здоров’я, який встановив діагноз, зобов’язаний невідкладно передати з використанням засобів зв’язку (факс, телефонограма, електронна пошта) та протягом доби на паперовому носії екстрене повідомлення про потерпілого з посиланням на нещасний випадок та/або гостре професійне захворювання (отруєння) на виробництві за формою згідно з додатком 1 до Порядку.

Держпраці наголошує, що зареєстрованих випадків захворювань на COVID-19 серед працівників закладів охорони здоров’я більше, ніж надійшло повідомлень від роботодавців, на підставі яких створено комісії та проводяться розслідування згідно із Порядком.

Несвоєчасність подання повідомлень до Управління Держпраці роботодавці пояснюють тим, що вони не отримують або отримують із великим запізненням в часі інформацію про випадки захворювань своїх працівників від закладів охорони здоров’я, які надають первинну медичну допомогу або стаціонарну допомогу хворим на COVID-19 медичним працівникам.

Тож, Держпраці звертає увагу керівників та лікарів усіх закладів охорони здоров’я, що у разі первинного встановлення діагнозу «Коронавірусна хвороба» медичним працівникам та іншим категоріям працівників, що безпосередньо зайняті у ліквідації епідемії та здійсненні заходів із запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, обов’язково надається повідомлення до роботодавця цього працівника, Управління Держпраці та робочого органу виконавчої дирекції Фонду соціального страхування за місцем настання нещасного випадку/гострого професійного захворювання.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...