Про медогляд працівників ресторану


Про медогляд працівників ресторану

Власники закладів харчування мають дотримуватися медико-санітарних заходів щодо забезпечення безпечних для людини умов праці та виконання вимог санітарного законодавства, зокрема щодо виробничих процесів і технологічного устаткування, організації робочих місць, режиму праці, організації попередніх і періодичних медичних оглядів, відпочинку та побутового обслуговування працівників, з метою запобігання виникненню професійних захворювань та інфекційних хвороб, пов’язаних з умовами праці.

Одним із вагомих чинників у дотриманні санітарних норм у закладах харчування є медогляд працівників.

Читайте також: Вчасні медогляди захищають на роботі!

Відповідно до Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства (наказ Мінекономіки від 24 липня 2002 року № 219), усі працівники, зайняті в ресторанному господарстві, проходять обов’язковий профілактичний медичний огляд в установленому законодавством порядку, результати якого відображають у їх особистих медичних книжках. Особисту медичну книжку пред’являють для контролю на вимогу органів державного нагляду (контролю) за дотриманням вимог санітарного законодавства.

Порядок проведення медичних оглядів визначається Правилами проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб.

 

Працівники закладів харчування проходять медичний огляд перед прийняттям на роботу та профілактично. Також працівник має право пройти огляд позачергово, якщо його стан здоров’я викликає занепокоєння і може негативно вплинути на оточуючих, у таких випадках:

  • за бажанням працівника в разі погіршення стану здоров’я (якщо це загрожує безпеці громадян, працівник повинен ужити відповідних заходів для попередження розповсюдження захворювання);
  • у разі виявлення інфекційних захворювань та/або бактеріоносійства;
  • у разі погіршення епідемічної ситуації.

 

Де можна проходити медогляд

Медичний огляд може бути проведений у будь-яких медичних закладах. Обов’язковий профілактичний медичний огляд включає: загальне обстеження лікарями-спеціалістами (лікар-терапевт, лікар-дерматовенеролог, лікар-отоларинголог, лікар-стоматолог й інші спеціалісти (за потреби)), лабораторне й функціональне обстеження згідно з Переліком необхідних обстежень лікарів-спеціалістів, видів клінічних, лабораторних та інших досліджень, що необхідні для проведення обов’язкових медичних оглядів, та періодичність їх проведення, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я України від 23 липня 2002 року № 280. В окремих випадках для уточнення діагнозу особі призначають індивідуальні додаткові обстеження.

Для проведення медичного огляду особа подає документ, що посвідчує особу, та фотокартку розміром 3х4 см.

Читайте також: Роботодавець відшкодовує працівнику оплачений ним попередній медогляд: чи оподатковується ПДФО?

У разі виявлення протипоказань до роботи

Якщо під час проходження медичного огляду в працівника виявлять одне із захворювань, яке належить до Переліку протипоказань для роботи за професіями, визначеними в Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам, затвердженому наказом Міністерства охорони здоров’я України від 23 липня 2002 року № 280, медичний заклад повинен протягом 24 годин поінформувати територіальний орган Державної санітарно-епідеміологічної служби України за місцем проживання (або за місцем роботи) працівника та направити його на лікування.

Відповідно до Порядку проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів та видачі особистих медичних книжок (постанова КМУ від 23 травня 2001 року № 559) обов’язкові медичні огляди проводять за рахунок роботодавців (підприємство, установа, організація або фізична особа — суб’єкт підприємницької діяльності, що використовують працю найманих працівників).

Читайте також: З жовтня 2024 року запрацює новий порядок проходження профілактичних медоглядів для деяких професій

Строки проведення медоглядів

Терміни проведення обов’язкових медичних оглядів установлюються МОЗ. У разі погіршення епідемічної ситуації за поданням відповідного головного державного санітарного лікаря органи виконавчої влади й органи місцевого самоврядування можуть приймати рішення щодо проведення позачергових обов’язкових медичних оглядів.

Роботодавці зобов’язані забезпечувати ведення журналу реєстрації особистих медичних книжок, де зазначають номер, серію, дату видачі книжки, прізвище, ім’я та по батькові її власника.

Особисту медичну книжку видають працівникові тільки для проходження медичного огляду, після чого вона підлягає поверненню роботодавцеві, який забезпечує зберігання цієї книжки. В окремих випадках, коли зберігання особистої медичної книжки в роботодавця є недоцільним або неможливим, допускається її зберігання в працівника.

У разі звільнення працівника особисту медичну книжку видають йому під розписку разом із трудовою книжкою.

 

Усі результати обстеження, що проводяться лікарями-спеціалістами (у тому числі лабораторних, клінічних та інших досліджень), обов’язково заносять до особистої медичної книжки.

На підставі результатів обстеження кожен лікар-спеціаліст робить висновок щодо можливості допущення працівника до роботи.

 

Дані про результати обов’язкових медичних оглядів працівників підлягають обліку у відповідних установах державної санітарно-епідеміологічної служби.

Важливо, аби власники закладів харчування не допускали до робити працівників без належного медичного огляду, адже передусім це потрібно, щоб запобігти розповсюдженню інфекційних хвороб, які становлять небезпеку для населення.

АУДИТ ОХОРОНИ ПРАЦІ — незалежна комплексна перевірка підприємства на відповідність законодавству України
0 (800) 219-977 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Джерело: ЛІГА:ЗАКОН

Охорона праці і пожежна безпека. Друкований журнал. Передплата – 2025

Матеріали до теми


Роботодавець відшкодовує працівнику оплачений ним попередній медогляд: чи оподатковується ПДФО?
Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом IV ПКУ, статтею 165 якого визначено перелік доходів, які не включаються до загального місячного ...
З жовтня 2024 року запрацює новий порядок проходження профілактичних медоглядів для деяких професій
Команда МОЗ реалізувала низку нормативних змін, спрямованих на збереження та зміцнення здоровʼя українців від самого народження. Адже держава зацікавлена в ...
Роботодавцям про проведення медичних оглядів працівників певних категорій
Процедуру проведення попереднього (під час прийняття на роботу) та періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, ...