
Під час роботи на виробництві на людину можуть впливати один або низка небезпечних та шкідливих виробничих факторів. Безпека того чи іншого технологічного процесу може бути визначена за їх кількістю і за ступенем небезпеки кожного з них зокрема. Безпека праці на виробництві визначається ступенем безпеки окремих технологічних процесів.
Небезпечні виробничі фактори ‒ фактори, вплив яких на працівника призводить до травм, раптового погіршення здоров’я чи до смерті.
Атестація робочих місць за умовами праці: на що звернути увагу — стаття від журналу «Охорона праці і пожежна безпека»
Шкідливі виробничі фактори ‒ це фактори, вплив яких на працівника може призвести до професійного захворювання та зниження працездатності.
За природою дії на організм людини шкідливі виробничі фактори підрозділяються на чотири групи: фізичні, хімічні, біологічні та фактори трудового процесу.
До фізичних виробничих факторів належать:
- барометричний тиск;
- мікроклімат (температура, вологість, швидкість руху повітря, інфрачервоне випромінювання);
- підвищений рівень шуму, вібрації, інфразвукових коливань, ультразвуку, відсутність чи нестача природного освітлення, недостатня освітленість робочої зони тощо.
До хімічних виробничих факторів належать речовини хімічного походження, деякі речовини біологічної природи, які отримані хімічним синтезом та/або для контролю яких використовуються методи хімічного аналізу, аерозолі фіброгенної дії (пил), які за характером дії на організм людини поділяються на:
- загальнотоксичні;
- подразнюючі;
- канцерогени;
- алергени;
- фіброгенної дії.
До біологічних виробничих факторів належать мікроорганізми – продуценти, живі клітини та спори мікроорганізмів, що містяться в бактеріальних препаратах, патогенні мікроорганізми (бактерії, віруси, гриби).
АУДИТ ОХОРОНИ ПРАЦІ — незалежна комплексна перевірка підприємства на відповідність законодавству України
0 (800) 219-977 • E-mail: info@mediapro.com.ua
До факторів трудового процесу відносяться:
- важкість праці, яка характеризується рівнем загальних енергозатрат організму або фізичним динамічним навантаженням, масою вантажу, що піднімається і переміщується, загальною кількістю стереотипних робочих рухів, величиною статичного навантаження, робочою позою, переміщенням у просторі;
- напруженість праці (інтелектуальні, сенсорні, емоційні навантаження, ступінь монотонності навантажень, режим роботи).
Рівень небезпечних і шкідливих виробничих факторів не повинні перевищувати граничнодопустимих значень, встановлених у санітарних нормах, правилах і нормативно-технічній документації.
Гігієнічна оцінка умов та характеру праці дає змогу ідентифікувати ризики, які можуть загрожувати здоров’ю та безпеці працівників, вживати необхідних профілактичних заходів. Дотримання норм охорони праці сприяє не лише збереженню здоров’я працівника але й підвищенню продуктивності його праці.
Джерело: ПФУ