Правила поведінки під час повені та паводку


Правила поведінки під час повені та паводку

У зв’язку зі змінами у кліматі й особливостями місцевості може виникати небезпека підняття рівня ґрунтових вод, та як наслідок, ймовірність виникнення повеней і паводків.

Вони можуть привести до зсувів і обвалів ґрунту, руйнування житлових будинків і споруд, мостів і захисних дамб, розмивання залізничних і автомобільних доріг, аварій на інженерних комунікаціях.

Щоб вберегтися від небезпечних наслідків, рекомендуємо дотримуватися деяких правил особистої безпеки.

Удосконалюємо систему захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

 

Що робити під час повені чи паводку

Під час повені чи паводку особливо уважними повинні бути мешканці, які проживають поблизу водойм, у низинах, а також у зонах можливого затоплення. Захистити будинок, підвал чи погріб від потоку води можна влаштувавши бар’єр з мішків з піском або глиною. Найголовніше – не панікуйте!

Зробіть запас продовольства, медичних препаратів, води. Перенесіть продовольство, та цінні речі на верхні поверхи або підійміть на верхні полиці, документи упакуйте у водонепроникаючий пакет.

У разі раптового затоплення чи під час повені або паводка:

  • негайно залиште зону затоплення, надайте допомогу дітям, інвалідам та людям похилого віку, заздалегідь подбайте про свійських тварин;
  • підійміться на верхні поверхи будівлі, якщо будинок одноповерховий, розташуйтесь на горищі чи даху, використовуйте підвищені місця рельєфу та будь-які підвищення (дерева, стовпи, транспортні зупинки, рекламні конструкції тощо);
  • до прибуття допомоги залишайтесь на верхніх поверхах, дахах, деревах чи інших підвищеннях, сигналізуйте рятувальникам, щоб вони мали змогу швидко вас знайти;
  • потрапивши у воду, зніміть з себе важкий одяг і взуття, відшукайте поблизу предмети, якими можна утриматися на воді до надходження допомоги.

 

Оголошення евакуації населення

У разі оголошення евакуації населення, вимкніть електропостачання, перекрийте крани сантехнічного обладнання, зачиніть двері й вікна. Залишаючи небезпечну зону, варто узяти із собою теплий зручний одяг і взуття, ковдри, продукти харчування, воду й документи. За потреби дочекайтесь допомоги рятувальних служб.

Обов’язки керівників об’єктів, які можуть опинитися в зонах надзвичайних ситуацій — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

Якщо небезпека минула, повертатися додому потрібно обережно, переконайтесь, що будівля не отримала внаслідок підтоплення ушкоджень, остерігайтеся обірваних ліній електроживлення і пошкоджених газових магістралей.

! Не користуйтесь електромережею до повного висихання будинку.
Користуватися газом, електрикою та каналізацією можна, отримавши дозвіл відповідних служб.

 

Не вживайте продукти харчування і питну воду, які були підтоплені, останню обов’язково кип’ятіть. Все майно, що було затопленим, підлягає дезінфекції.

З питань проведення рятувальних робіт та ліквідації наслідків повені чи паводку звертайтеся до органів виконавчої влади та службу порятунку за телефоном 101.

Джерело: Зноб-Новгородська громада

Акція Оплачуй 9 міс - отримуй 12

Матеріали до теми


Поради щодо підготовки до можливих відключень електроенергії, пов’язаних із ворожими обстрілами енергоструктури
Зробіть запас питної і технічної води. На одну дорослу особу на добу потрібно 3 літри питної води (включно з рідиною, ...