Правила охорони праці збиральних робіт у полі


Правила охорони праці збиральних робіт у полі

Наразі в агроформуваннях розпочався один з найвідповідальніших періодів польових робіт — збирання основної технічної культури в Україні — соняшнику, кукурудзи та зерна.

Держпраці саме зараз вкотре нагадує аграріям деякі положення НПАОП 01.0-1.02-18 «Правила охорони праці у сільськогосподарському виробництві», які затверджені наказом Міністерства соціальної політики України від 29.08.2018 р. № 1240, що стосуються збиральних робіт у полі:

  1. Під час роботи в полі та пересування дорогами на зернозбиральному комбайні дозволено перебувати лише комбайнеру та помічнику комбайнера.
  2. Запасні ножі збиральних машин треба зберігати у дерев’яних чохлах у польовому стані.
  3. Перебувати на сільськогосподарській техніці, а також на полі, де проводяться роботи, людям, які не беруть участі у виконанні технологічного процесу, заборонено.
  4. Не дозволяється перебування працівників у кузові автомашини або тракторного причепа під час заповнення їх технологічним продуктом, а також під час транспортування продукту до місця складування.
  5. Комбайни мають бути забезпечені дерев’яними лопатами для проштовхування злежаного зерна у бункерах до вивантажувального шнека.
  6. Збиральні машини мають бути забезпечені дерев’яними підкладками для встановлення домкрата та башмаками під колеса.
  7. Під час пересування вивантажувальні шнеки та інші робочі органи збиральних машин мають бути переведені в транспортне положення. Переміщення сільськогосподарської техніки дорогами здійснюється відповідно до вимог Правил дорожнього руху, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 10.10.2001 р. № 1306.
  8. Відпочинок працівників у полі дозволено тільки в спеціально відведених місцях, які обладнуються добре помітними віхами вдень і освітленими ліхтарями в темний період доби. Не дозволено відпочивати під машинами, в кабіні машини під час роботи двигуна, серед поля, у копицях тощо.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...
Щодо безпеки праці на підприємстві з постачання теплової енергії
Фахівцями Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці було проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу з працівниками теплопостачального підприємства після закінчення опалювального ...