Працюємо в багатоквартирному будинку: експлуатація систем газопостачання, димових та вентиляційних каналів


Працюємо в багатоквартирному будинку: експлуатація систем газопостачання, димових та вентиляційних каналів

Офіс у житловому будинку – це явище в Україні зовсім не диво. Більшості приміщень розташованих на перших поверхах житлових будинків змінено цільове призначення, а саме  переоснащено під  офіс, магазин, кафе, перукарню, лікарський заклад та інше.

Життя у житловому будинку кипить: підприємці та їх працівники  займаються господарською діяльністю (провадження якої не заборонено вимогами Житлового кодексу України), поруч зі своїми повсякденними проблемами борються громадяни, мешканці будинку.

З урахуванням реформи житлово-комунальних послуг, задоволення власників квартир та/або нежитлових приміщень в забезпеченні належних умов проживання і господарсько-побутових потреб здійснюється виключно на договірних засадах з управителем.

В особі управителя може виступати як юридична особа, так і фізична особа-підприємець.

У договорі про надання послуг з управління багатоквартирним будинком обумовлюється утримання спільного майна багатоквартирного будинку, зокрема прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньобудинкових систем (крім обслуговування внутрішньобудинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги у разі укладення індивідуальних договорів про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем) тощо.

Якщо власники кватир здебільше користуються майже усім набором житлово-комунальних послуг, то підприємці, що проваджують діяльність у цьому ж будинку, до цього питання мають вибірковий підхід. Тобто, значну роль відіграє рівень задоволення очікувань споживача.   Між тим, так склалося, розв’язання  питань з підготовки внутнішньобудівельних систем газопостачання житлових багатоквартирних будинків до роботи в осінньо-зимовий період як підприємців, так і мешканців будинку здійснюється управителем, якого більшість визнає кращим по якості надання послуг та їх вартості.

Визначимо дії, які має зробити управитель, щоб утриматися на ринку з надання  житлово-комунальних послуг, зокрема забезпечення належної   експлуатації внутнішньобудинкових систем газопостачання.

Так, якщо будинок газифікований, управитель має:

  1. Укласти договір на планове технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання житлових будинків зі спеціалізованим підприємством, яке має дозвіл територіального органу Держпраці на виконання робіт підвищеної небезпеки.
  2. Забезпечити проведення технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання житлових будинків спеціалізованим підприємством відповідно до укладених договорів.
  3. Укласти договір на проведення перевірки та прочищення димових та вентиляційних каналів житлових будинків спеціалізованим підприємством, яке має зареєстровану в територіальному органі Держпраці декларацію відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці, зокрема на обстеження, ремонт та чищення димарів, повітропроводів.
  4. Забезпечити проведення перевірки, прочищення димових та вентиляційних каналів житлових будинків спеціалізованим підприємством. Увага! Приймання робіт з перевірки та прочищення димових та вентиляційних каналів житлових будинків має здійснювати особа, яка пройшла навчання та перевірку знань з Правил безпеки систем газопостачання в спеціалізованих навчальних закладах.

Періодичній перевірці і прочищенню підлягають:

димоходи опалювальних печей, ємкісних газових водонагрівачів і опалювальних котлів, які працюють сезонно, – не рідше ніж один раз на рік (перед початком опалювального сезону), які працюють цілий рік, – два рази на рік (навесні і восени);

димоходи від газових проточних і ємкісних газових водонагрівачів для гарячого водопостачання (залежно від матеріалу) – не рідше ніж один раз на 6 місяців (цегляні, цегляні і азбестоцементні, цегляні і керамічні димоходи) і не рідше ніж один раз на рік (металеві – з товщиною стінки не менше 3 мм, азбестоцементні, керамічні та із жаростійкого бетону).

Читайте також:  Електробезпека в ОСББ: роз’яснення Управління Держпраці

Під час вищезазначеної перевірки з’ясовуються відповідність характеристик димових і вентиляційних каналів житлових будинків установленим нормам, а саме:

відповідність конструкції і використаних матеріалів вимогам проектної документації;

прохідність каналів (відсутність засмічення і наявність тяги);

герметичність;

відокремленість;

наявність і справність протипожежних розсічок від горючих конструкцій;

наявність поблизу оголовків встановлених приладів, обладнання у зоні вітрового підпору, що заважає належному повітрообміну;

справність та правильність розташування оголовку димоходу відносно даху і розташованих поблизу споруд і дерев з урахуванням зони вітрового підпору;

відсутність сажі і смоли – на внутрішніх поверхнях і тріщин – на зовнішніх.

  1. Здійснити фарбування відповідно до вимог ГОСТ внутрішньобудинкових систем газопостачання (газопроводів) житлових будинків.
  2. Здійснити (в осінній період) перевірку надійності ущільнення вводів і випусків інженерних підземних комунікацій з оформленням акту, в якому зазначати їх технічний стан.
  3. Забезпечити доступ до приміщень (квартир) та мереж, надавати всебічну допомогу працівникам спеціалізованого підприємства під час виконання ремонтно-відновлювальних робіт, проведення ними технічного обслуговування об’єктів і мереж газопостачання та газокористувального обладнання, а також, спеціалізованих підприємств при проведенні обстеження димових та вентиляційних каналів.
  4. Вживати заходів спрямованих на дотримання порядку щодо перепланування квартир, димових і вентиляційних каналів, недопущення випадків самовільної установки газових приладів та/або їх переобладнання без наявності необхідних проектних рішень.
  5. Залучати працівників спеціалізованого підприємства до проведення інструктажів мешканців будинку.

Джерело: Управління Держпраці у Миколаївській області

Матеріали до теми


Колектив Держпраці у Сумській області пройшов навчання щодо правил пожежної та мінної безпеки
Управління інспекційної діяльності у Сумській області Північно-Східного міжрегіонального управління Держпраці з метою проведення навчання з питань пожежної та мінної безпеки ...
Уникаємо електропожеж: про ефективність спеціальних вогнегасників для електроустаткування
Технології стають необхідним елементом нашого повсякденного життя, важливою стає розмова про безпеку, особливо коли йдеться про ризик електропожеж. З кожним ...