Пожежна профілактика у деревообробних цехах


Пожежна профілактика у деревообробних цехах

Пожежна профілактика деревообробних цехів зводиться до зменшення можливості утворення горючого середовища, джерел займання та шляхів поширення пожежі.

Механізація й автоматизація технологічних операцій, ефективна робота систем вентиляції та пневмотранспорту, а також заміна періодично діючих технологічних процесів обробки деревини безперервно діючими (оскільки при безперервній поточності усувається накопичення великої кількості сировини, пиломатеріалів, напівфабрикатів та готової продукції в проїздах, проходах, біля обладнання і на робочих місцях, то нема потреби створювати буферні майданчики площадок для матеріалів) знижують пожежну небезпеку деревообробних цехів.

При експлуатації станків й особливо оливонаповненого обладнання для збирання оливи, яка витекла, та щоб запобігти її потраплянню на відходи деревини, під підшипниками станків встановлюють крапельниці.

 

Живий журнал «Охорона праці і пожежна безпека»
Доступний 24/7 у смартфоні, на планшеті чи комп’ютері
Для довідок: 0 (800) 219-977 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Клеєварки розташовують в ізольованих приміщеннях. Клеї на основі синтетичних смол та легкогорючих розчинників зберігають у кладових з негорючих матеріалів або в металевих ящиках. Для розігрівання клею застосовують електроприлади з водяним підігрівом або парові підігрівачі.

Робота на фрезерно-пильних агрегатах проводиться лише за справної системи охолодження круглих пил. Деревину, в якій є цвяхи, уламки та інші металеві предмети, вибраковують.

Для обмеження площі поширення пожежі в деревообробних цехах будівельними нормами встановлено максимально допустиму площу поверху між протипожежними стінами. Лісоматеріали зберігають в кількості, яка не перевищує змінну необхідність; готову продукцію, стружки, тирсу, оливи, клей та інші горючі матеріали з цехів прибирають; установки, які перебувають під напругою, знеструмлюють.

Цехи, які містять постійно діючі джерела займання (клеєварки, терморадіаційні та димогазові сушарки тощо), відокремлюють від деревообробних цехів протипожежними перешкодами. За наявності в цехах допоміжних приміщень, призначених для обслуговування робітників (душові, гардеробні, медпункти, кімнати відпочинку тощо), їх виокремлюють з території цеху протипожежними стінами та перекриттями.

Телефонна консультація з охорони праці і пожежної безпеки
Для довідок: 0 (800) 219-977 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Приміщення обробних цехів, в яких застосовують лакофарбові матеріали з легкозаймистими розчинниками, здійснюють шліфування виробів тощо, за вибухопожежною небезпекою зараховують до категорій А або Б, розташовують біля зовнішніх стін будівлі та на горішніх поверхах багатоповерхових будинків. Їх виокремлюють від інших виробничих цехів, службових та побутових приміщень протипожежними перешкодами та обладнують зовнішніми легкоскидними огороджувальними конструкціями.

Приміщення цехів, де здійснюється механічна обробка деревини, належать до категорії В. Їх обладнують системами пожежної сигналізації, автоматичними системами пожежогасіння (дренчерними або спринклерними), протипожежним водогоном та забезпечують первинними засобами пожежогасіння.

Сергій Семичаєвський, науковий співробітник УкрНДІ ЦЗ

 

Читати статтю повністю

 

Джерело: журнал «Охорона праці і пожежна безпека»

Посібник «Організація охорони праці від А до Я Покроковий алгоритм дій, підводні камені, рекомендації експерта»

Матеріали до теми


Основні дії в разі виникнення пожежі, пов’язаної з кисневим обладнанням
Якщо виникає пожежа, пов’язана з кисневим обладнанням, необхідно діяти негайно, щоб мінімізувати ризики. Ось кілька основних рекомендацій: Перекрити подачу кисню. ...
Зменшення ймовірності виникнення пожежі при короткому замиканні: які способи доцільно застосувати
Мінімальний переріз провідника напругою до 1 кВ за умовою забезпечення термічної стійкості та за умовою незагоряння при короткому замиканні (КЗ) визначається за виразом ...