Порядок обліку пожеж


Порядок обліку пожеж

Постановою КМУ від 07.04.2023 р. № 313 у новій редакції викладений Порядок обліку пожеж та їх наслідків, затверджений постановою від 26.12.2003 р. № 2030. Він встановлює загальні вимоги до ведення обліку пожеж та їх наслідків, у тому числі спричинених воєнними (бойовими) діями та/або терористичними актами, і є обов’язковим для центральних органів виконавчої влади, Ради міністрів АР Крим, місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, суб’єктів господарювання та інших юридичних осіб.

Як визначати категорії приміщень з вибухопожежної та пожежної небезпеки — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

Обліку підлягають усі пожежі незалежно від місця їх виникнення, причин та наслідків, крім:

  • пожеж, що сталися на території об’єктів, які належать на праві власності чи перебувають у користуванні міжнародних організацій, інших фізичних чи юридичних осіб – нерезидентів, а також на об’єктах, на які не поширюється юрисдикція України, якщо це не призвело до загибелі чи травмування громадян України, не завдало прямих та/або побічних збитків юридичним особам та громадянам України і до їх гасіння не залучалися державні, відомчі, місцеві або добровільні пожежно-рятувальні підрозділи;
  • самогубства (спроби самогубства) шляхом самоспалення, якщо це не призвело до загибелі чи травмування інших громадян та інших наслідків.

Журнал реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці
Замовити 0 (800) 219-977

Не підлягають обліку пожеж також випадки вибухів, спалахів, статичних електричних розрядів, ураження блискавкою, аварійних режимів роботи електромережі, електроустаткування, побутових та промислових електроприладів, підгоряння їжі, стану перегріву речовин та матеріалів без подальшого горіння.

Документом, що засвідчує факт пожежі, є акт про пожежу (додаток 1). Акт складається на місці пожежі не пізніше 24 годин із моменту ліквідації пожежі чи подання письмової заяви. До акта вносяться дані, встановлені за результатами огляду місця пожежі. Внесення змін і доповнень до акта не допускається.

Документи спеціаліста з пожежної безпеки — зручне електронне видання
Замовити: 0 (800) 219-977

Матеріальні втрати від пожежі визначаються сумою прямих, побічних збитків і витрат на гасіння пожежі за цінами, що діють на час виникнення пожежі. Облік прямих, побічних збитків і витрат на гасіння пожежі ведеться окремо.

Прямі та побічні збитки, завдані пожежею суб’єктам господарювання та іншим юридичним особам, визначаються на підставі довідок про оціночну вартість знищених та/або пошкоджених матеріальних цінностей (акта оцінки знищеного та/або пошкодженого майна, експертного висновку знищеного та/або пошкодженого майна, висновків експертів), складених згідно із законодавством.

Прямі та побічні збитки, завдані пожежею фізичним особам, визначаються на підставі відомостей страхових організацій, витягів із рішень судових органів, висновків експертних організацій з надання відповідних послуг, висновків експертів, документів чи письмових відомостей, наданих власниками матеріальних цінностей (майна).

Заходи пожежної безпеки: готуємося до перевірки — СПЕЦВИПУСК від ОППБ Замовлення і консультації: 0 (800) 219-977

Також КМУ затвердив:

  • Порядок утворення та функціонування пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення добровільної пожежної охорони (постанова від 07.04.2023 р. № 314);
  • Порядок утворення та функціонування пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення місцевої пожежної охорони (постанова від 07.04.2023 р. № 315).

Джерело: Приватний підприємець

№4′ 2021 «Дії та правила поведінки під час пожежі»

Матеріали до теми


Поради щодо підготовки до можливих відключень електроенергії, пов’язаних із ворожими обстрілами енергоструктури
Зробіть запас питної і технічної води. На одну дорослу особу на добу потрібно 3 літри питної води (включно з рідиною, ...