Пішохідні переходи мають стати безпечнішими завдяки сучасним вимогам до їх освітлення у ДБН – Парцхаладзе


Пішохідні переходи мають стати безпечнішими завдяки сучасним вимогам до їх освітлення у ДБН – Парцхаладзе

У нових ДБН «Природне і штучне освітлення» містяться вимоги до влаштування оптимального освітлення пішохідних переходів. Це має сприяти підвищенню видимості пішоходів для водіїв та безпеки дорожнього руху загалом. Норми вступили в дію з 1 березня цього року.

Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

«Впроваджуємо сучасні вимоги до освітлення пішохідних переходів, як наземних, так і підземних. Найважливіший аспект, прописаний у нових нормах – освітлення наземних переходів повинно забезпечувати видимість пішоходів на проїзній частині для водіїв транспортних засобів. Освітленість підземних переходів потрібно підвищувати для пішоходів. Ці норми вже набрали чинності і діють з 1 березня цього року», – сказав він.

Згідно з ДБН, мінімальна освітленість наземних пішохідних переходів у житловій зоні має складати 6 люксів, середня – 20 люксів. У комерційній та промисловій зоні мінімальна освітленість складає – 15 люксів, середня – 30 люксів.

Якщо пішохідні переходи виділені маячками або спеціальними світловими знаками, їх слід встановлювати на кожній стороні і на центральному острівці на висоті 2-3 м над проїзною частиною.

Яскравість освітлення має бути мінімум 300 кд/м, а припустима частота миготінь – 40-60 спалахів на хвилину.

Рекомендується, щоб освітлення в зоні переходу було контрастним за кольором – для привернення більшої уваги.

Що стосується підземних пішохідних переходів, унормовано, що в них мають використовуватися світильники із захисним кутом (не менше 15 градусів або з дифузійними розсіювачами) для кращого освітлення.

ДБН «Природне і штучне освітлення» розроблені фахівцями ТОВ «КИЇВПРОМЕЛЕКТРОПРОЕКТ» на заміну діючих ДБН 2006 року.

Його норми поширюються на проектування освітлення приміщень у житлових, цивільних, промислових будівлях і спорудах, на територіях промислових та сільськогосподарських підприємств, зовнішнього освітлення населених пунктів, у тому числі, вулиць, доріг, парків, пляжів, фасадів будівель, прибудинкових територій, дитячих майданчиків тощо.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

Джерело: Мінрегон України

Матеріали до теми


Рада ухвалила закон щодо вирішення нагальних питань у сфері охорони здоров’я та соціальній сфері
Про це повідомив народний депутат від парламентської фракції «Голос» Ярослав Железняк у Телеграмі. Він уточнив, що законодавча ініціатива № 10094 ...
Внесено зміни до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання
Кабінет Міністрів України вніс зміни до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та ...
Президент України підписав Закон № 3621-IX, який, зокрема, врегульовує механізм психологічної підтримки
Закон № 3621-IX передбачає: Затвердження порядку психологічного забезпечення військовослужбовців Кабінетом Міністрів. Надання психологічної допомоги комбатантам з використанням психологічних служб військових ...