...

Підприємства повинні забезпечити працівникам гідні умови праці — експерт


Середньостатистичний українець витрачає більше 20 років на сон. Ще близько 5 років стоячи в заторах і доїжджаючи чи на роботу чи з роботи. І ще близько 7 років ми активно заробляємо гроші на життя. За більш простими розрахунками з 24-х годин кожної доби, українці витрачають на роботу в середньому 9 годин. Тобто майже третину часу.

Щоб цей час був використаний оптимально і мав позитивний вплив на якість життя в цілому, ми маємо працювати з комфортом. Але фахівці Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань вказують на те, що за результатами розслідувань, у яких беруть участь експерти з охорони праці, переважна більшість працедавців нехтує нормами умов праці. Порушення стосуються, як мікроклімату виробничих приміщень, так і інших санітарних норм, які при тривалому та систематичному впливі на людину можуть нести негативні наслідки, впливати на стан працівника під час виконання службових обов’язків, або ж призвести до так званих професійних захворювань.

Зокрема експерти Фонду нагадують, що у державних стандартах України передбачено забезпечення працівників робочим місцем не менше 6 метрів квадратних, а також 20 кубічних метрів простору під час роботи з АОМ (аналоговими обчислювальними машинами), а простіше кажучи з комп’ютерами. Забезпечити температурний режим приміщення на рівні 22-24 градуси за Цельсієм для працівників сфери управління, що здійснюють роботу, сидячи з незначним фізичним напруженням. А також — рівень відносної вологості повітря, що коливається в межах 40 – 60 %.

Кожен працедавець дивиться на ці норми як на додаткові витрати, а відповідно намагається оптимізувати капіталовкладення на обігрів приміщень в зимову пору, або ж навпаки на охолодження повітря влітку.

Це ж стосується і тієї категорії працівників які більшу частину часу знаходяться на відкритому просторі, і мають більш високий рівень навантажень. Приміром ст.186 кодексу законів про працю, передбачає надання перерв санітарно гігієнічного призначення для обігріву працівників, якщо ті працюють на відкритому повітрі з від’ємними температурами.

У виконавчій дирекції Фонду соціального страхування вказують на закон України «Про охорону праці». В ньому передбачено право працівника у разі створення небезпеки його життю відмовитись від виконання такої роботи. Це означає, що працедавець не має права вимагати від робітника виконання трудового договору, якщо він (працедавець), в свою чергу, не забезпечив гідних умов праці.

Як зазначають експерти з охорони праці, там де працедавець розуміє важливість такої справи, а як правило він це розуміє після якихось неприємних інцидентів, там виділяються кошти, розробляється чи закуповується література, призначається окрема посада інженера з охорони праці. На підприємствах вдосконалюються колективні договори. Їх наповнюють цілим переліком переваг для працівників — починаючи з відмови від паління і чітким дотриманням правил безпечної праці. За таких умов правила внутрішнього трудового розпорядку отримують своє реальне відображення у повсякденному житті підприємства. Тобто спрацьовує ефект обопільної вмотивованості і відповідальності як працівника так і його працедавця.

ТСН