...

Медична реабілітація – реальний шанс повернення травмованих на виробництві до повноцінного життя


«Нещасний випадок на виробництві — це завжди трагічна подія. Здоров’я — найцінніший дар, і його втрата, як і втрата працездатності, навіть якщо вона триває недовго, спричиняє людині страждання. А коли мова йде про нещасні випадки з важкими наслідками — каліцтвом, інвалідністю, тривалою непрацездатністю — тоді, без перебільшення, від своєчасного та повноцінного лікування та реабілітації залежить усе життя, уся подальша доля потерпілого. Одну з найважливіших своїх функцій Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України бачить у якнайшвидшому відновленні здоров’я і працездатності потерпілих — так, як це передбачено Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності», — розповідає заступник начальника управління виконавчої дирекції Фонду у Дніпропетровській області Наталія Матвієнко.

Завдяки введенню в дію постанови правління Фонду від 09.06.2010 №18 «Про затвердження Положення про організацію лікування, медичної реабілітації та забезпечення потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання лікарськими засобами та виробами медичного призначення» виконавчою дирекцією Фонду вирішено питання щодо проведення медичної реабілітації (відновної терапії) потерпілих на виробництві на базі реабілітаційних відділень санаторно-курортних закладів.

Медична реабілітація — це система лікувальних заходів, що спрямовані на відновлення порушених чи втрачених функцій організму особи, на виявлення та активізацію компенсаторних можливостей організму з метою забезпечення умов для повернення особи до нормальної життєдіяльності.

Головними завданнями медичної реабілітації є:

  • відновлення здоров’я;
  • усунення патологічного процесу;
  • попередження ускладнень та рецидивів;
  • відновлення або часткова чи повна компенсація втрачених функцій;
  • підготовка до побутових та виробничих навантажень;
  • запобігання стійкій втраті працездатності (інвалідності).

Основна мета реабілітації — повернення максимальної кількості хворих та інвалідів до суспільства, соціально корисної праці, як необхідних умов здорового і повноцінного життя.

Як відомо, розрізняють чотири періоди медичної реабілітації:

  • ранній (первинний) — безпосередньо при стаціонарному лікуванні;
  • середній — 2-4 місяці від настання травми;
  • пізній — 5-12 місяців, іноді до 2 років (в залежності від тяжкості перебігу захворювання);
  • підтримуючий — може здійснюватися досить довгий проміжок часу (це також залежить від тяжкості травми чи професійного захворювання). Цей етап медичної реабілітації закріплює ефективність раніше проведеного лікування.

Але найбільш ефективна медична реабілітація одразу після стаціонарного лікування, на ранньому періоді, адже вона надає можливість потерпілому в найкоротший термін відновити своє здоров’я, повернутися до праці та запобігти розвитку ускладнень, які призводять до стійкої втрати працездатності або інвалідності.

Тому фахівці робочих органів виконавчої дирекції Фонду у Дніпропетровській області щоденно проводять організаційну роботу щодо направлення потерпілих на лікування в реабілітаційні відділення санаторіїв.

Починаючи з 2010 року по теперішній час, медичну реабілітацію (відновну терапію) пройшли вже 838 потерпілих області на загальну суму майже 12,5 млн. грн. та практично всі отримали позитивні результати.

Завдяки отриманню відновної терапії потерпілі на виробництві відзначають значне покращення загального самопочуття, повертаються до можливості самообслуговування та стають більш соціально адаптованими: відновлюється їх психологічний стан з формуванням належного відношення до себе, до родини, до навколишніх та навіть повертаються до роботи. У потерпілих після проходження медичної реабілітації з’являється віра і надія на одужання та повернення до повноцінного життя.

Так, наприклад, потерпіла на виробництві Х. з м. Жовті Води, проходила курс відновної терапії на базі реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу після закінчення первинного лікування за наслідками виробничої травми. За результатами реабілітації відновилась функція самостійного пересування, зникла біль та неприємні відчуття при ходьбі, покращилося загальне самопочуття.

Потерпілий Д. після проведення важкої операції нижньої кінцівки та довгого стаціонарного лікування пересувався тільки за допомогою милиць з дозованим незначним навантаженням на ліву кінцівку. Після направлення відділенням виконавчої дирекції Фонду у м. Дніпродзержинську до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу, через деякий час фізіотерапевтичного лікування, відчув значне покращення при пересуванні, зменшилися болі у травмованій нозі, зійшов набряк, а після закінчення лікування зміг знову повернутися до праці. До відділення виконавчої дирекції Фонду з питання щодо організації лікування нижньої кінцівки більше не звертався.

Також слід відзначити інваліда ІІІ групи Л. (м. Орджонікідзе) після проходження медичної реабілітації у 2012 році протягом 2013 року вже не звертався до відділення за відшкодуванням витрат на медикаментозне лікування. У інваліда ІІІ групи Б. після проходження медичної реабілітації відмічено значне покращення здоров’я, зменшилися болі в стегні, колінному суглобі та потерпілий приступив до роботи.

Ще вісім потерпілих з різних відділень виконавчої дирекції Фонду в Дніпропетровській області після проходження медичної реабілітації на базах санаторно–курортних закладів повністю відновили своє здоров’я та повернулися до роботи.

Подальший планомірний розвиток медико-соціальної реабілітації допоможе повертати до повноцінного життя у суспільстві багатьох людей, які отримали травми на виробництві, стане реальним заходом профілактики та зниження інвалідності».

Фонд соціального страхування від нещасних випадків
на виробництві та професійних захворювань України