Переможці є — переможених немає


Валентин СТОЄЦЬКИЙ,

начальник Київського підрозділу ДПТ України,

член журі фестивалю

 

У вересні на базі оздоровчого комплексу «Юність» (м. Євпаторія) відбувся фінальний етап ХІХ Всеукраїнського фестивалю дружин юних пожежників, якому передували шкільні, районні, міські етапи. Переможці останніх приїхали до Криму — 27 команд з усіх регіонів країни.

Мета фестивалю незмінна — усвідомлення підростаючим поколінням необхідності дотримання правил поведінки у надзвичайних ситуаціях, підняття рівня інформаційно-просвітницької роботи з питань безпечної життєдіяльності населення, залучення дітей та молоді до участі у Всеукраїнському дитячому русі юних пожежних і сприяння його розвитку.

На урочистому відкритті фестивалю учасників вітали директор департаменту ДСНС України Артем Козленко, перший заступник голови Добровільного пожежного товариства України Володимир Завада та інші почесні гості. Потім відбувся святковий концерт, який закінчився яскравим феєрверком.

На другий день розпочались змагання. Виступи команд глядачі підтримували скандуючи: «ДЮП — це супер! ДЮП — це клас! ДЮП об’єднує всіх нас!». Команди-учасники змагалися в конкурсах «Візитка», «Безпечна прогулянка» та «Домашнє завдання». Наймолодшим учасником фестивалю виявився 9-річний Петро Орловський з команди «Вітерець надії» (Одеська область).

Секретар правління Харківської обласної організації ДПТ України Юлія Пуляєва сказала про фестиваль, що це одна із форм навчання підростаючого покоління пожежній та техногенній безпеці. « На жаль, — акцентувала вона, — в положенні про Фестиваль не стало конкурсу «Знавці пожежної справи». Ми повинні постійно навчати дітей безпечній життєдіяльності. І в цій справі повинно бути більше єднання, добровольців, співробітників ДСНС і навчальних закладів».

Одним із завдань для учасників Фестивалю було створення плаката соціальної реклами на тему: «Рятувальник — мужня професія, гордість країни, веде боротьбу за безпеку людини».

Багато зусиль та енергії доклали для організації та проведення прикінцевого етапу Всеукраїнського фестивалю ДЮП представники ДСНС України, ДПТ України, Міністерства освіти та науки.

Добровільне пожежне товариство України за сприяння в організації та проведенні ХІХ Всеукраїнського фестивалю ДЮП одержало диплом від голови ДСНС Михайла Болотських.

На фестивалі панував дух дружньої та справедливої боротьби. Гран-прі фестивалю завоювала команда Вінницької області «Полігон», всі інші учасники стали лауреатами фестивалю та повезли додому цінні подарунки та дипломи.

Швидко промине час, і ми знову будемо готуватись до проведення вже ювілейного, двадцятого фестивалю.