Особиста медична книжка працівника: що потрібно знати працівникам і роботодавцям


Працівники окремих професій, виробництв та організацій зобов’язані мати особисту медичну книжку. З’ясуємо, для кого саме такі вимоги визначено та що потрібно знати про особисту медичну книжку працівнику і його роботодавцю.

До особистих медичних книжок працівників (форма № 1-ОМК «Особиста медична книжка») заносять дані про результати їх обов’язкових профілактичних медичних оглядів. Такі медогляди мають проходити працівники, на яких поширюється дія ч. 1 ст. 21 Закону України від 6 квітня 2000 року № 1645-III «Про захист населення від інфекційних хвороб»:

«Обов’язкові попередні (до прийняття на роботу) та періодичні профілактичні медичні огляди працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб, проводяться за рахунок роботодавців у порядку, встановленому законодавством».

 

Ідеться, зокрема, про працівників професій, виробництв та організацій, указаних у Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам, затвердженому постановою КМУ від 23 травня 2001 року № 559, серед яких працівники харчової та переробної промисловості, працівники підприємств продовольчої торгівлі та громадського харчування, працівники навчальних закладів, оздоровчих та лікувально-профілактичних закладів та ін.

Читайте також: Вчасні медогляди захищають на роботі!

Видачу або реалізацію особистих медичних книжок можуть здійснювати заклади та установи охорони здоров’я, які проводитимуть обов’язкові медичні огляди (п. 9 Порядку проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів та видачі особистих медичних книжок, затвердженому постановою КМУ від 23 травня 2001 року № 559; далі — Порядок № 559).

Обов’язкові профілактичні медичні огляди проводять за рахунок роботодавців (п. 2 Порядку № 559). Разом із тим роботодавець не повинен придбавати для працівника медичну книжку за власний рахунок або відшкодовувати йому її вартість, адже в п. 2 Порядку № 559 вказано:

«Працівники підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності відшкодовують вартість бланка особистої медичної книжки закладам та установам охорони здоров’я, які проводитимуть обов’язкові медичні огляди при проходженні попереднього профілактичного медичного огляду до прийняття на роботу, та у разі необхідності отримання нового бланка цієї книжки у зв’язку з його втратою, зіпсуттям або неможливістю подальшого використання чи придбавають зазначений бланк за власні кошти».

 

Тобто працівник, який вперше проходить медогляд, отримує медичну книжку від закладу охорони здоров’я і самостійно оплачує її вартість. Надалі він надає її за місцем свого працевлаштування.

Форма направлення на обов’язковий медогляд працівника — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

У разі якщо роботодавець прийме рішення про відшкодування працівнику вартості особистої медичної книжки, то він як податковий агент буде зобов’язаний оподатковувати суму відшкодування як дохід працівника у вигляді додаткового блага, тобто утримати ПДФО та ВЗ. Підставою для цього є пп. «г» пп. 164.2.17 ПКУ.

З 01.10.2024 особисту медичну книжку може бути видано особі в разі відсутності протипоказань для зайняття відповідним видом діяльності та наявності обов’язкових профілактичних щеплень (п. 2 Інструкції щодо заповнення форми первинної облікової документації № 1-ОМК «Особиста медична книжка», затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 21 лютого 2013 року № 150).

 

Особиста медична книжка працівника зберігається у роботодавця (п. 10 Порядку № 559), але він повинен видати медичну книжку працівнику:

1) для проходження профілактичного медичного огляду, після чого вона підлягає поверненню роботодавцеві;
2) у разі звільнення працівника.

Роботодавець повинен вести журнал реєстрації особистих медичних книжок, де вказують:

  • прізвище, ім’я та по батькові її власника;
  • номер, серію, дату видачі книжки;
  • дані про її рух (дату видачі працівнику та її повернення);

Форму журналу реєстрації особистих медичних книжок працівників не затверджено, тому роботодавець може розробити її самостійно. За зразок можна взяти, наприклад, таку форму:

ЖУРНАЛ
реєстрації особистих медичних книжок працівників


з/п
Дані працівника Дані особистих медичних книжок Рух особистих медичних книжок у разі проходження медичних оглядів Примітки,
у т. ч. відмітка (підпис власника, дата) про отримання особистої медичної книжки в разі звільнення
прізвище, ім’я, по батькові посада серія дата видачі дата видачі, підпис власника книжки дата повернення, підпис власника книжки
                 

Порядок № 559 в окремих випадках допускає зберігання особистої медичної книжки у працівника, якщо її зберігання в роботодавця є недоцільним або неможливим.

Якщо працівник втратить або зіпсує особисту медичну книжку, то він має придбати бланк медичної книжки за власний рахунок (п. 2 Порядку № 559). Зрозуміло, що тоді йому доведеться звернутися до закладу охорони здоров’я для внесення відповідних даних до цієї книжки. У такому разі діє п. 11 Правил проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 23 липня 2002 року № 280, де вказано, що дублікат форми № 1-ОМК видають протягом строку її дії за зверненням працівника без проведення додаткового медичного огляду.

Чи зобов’язаний проходити щорічно медогляд керівник енергослужби водоканалу — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

Джерело: ЛІГА:ЗАКОН


Консультування з питань АУДИТУ з Охорони праці

Консультування з питань АУДИТУ з Охорони праці

  • гнучка цінова політика
  • дотримання поставлених термінів виконання
  • індивідуальний підхід до кожного клієнта
  • компетентність і професіоналізм експертів
  • з виїздом на підприємство та онлайн

Для довідок: 0 (800) 219-977
E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


У чому саме полягає ефективний метод управління безпекою та охороною праці
Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці (НПАОП 0.00-4.12-05), затверджене наказом Державного комітету України ...
Вимоги до складання декларації про відповідність машини відповідно до Технічного регламенту безпеки машин
Технічний регламент безпеки машин затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 13.01.2013 р. № 62 (далі — Технічний регламент). Відповідно до ...