Оновлено протиепідемічні заходи в закладах громадського харчування


Оновлено протиепідемічні заходи в закладах громадського харчування

Головний державний санітарний лікар постановою від 6 жовтня 2021 року № 13 затвердив нові протиепідемічні заходи в закладах громадського харчування на період карантину.

Допуск до роботи персоналу закладу здійснюється за умови використання засобів індивідуального захисту та після проведення термометрії. Персонал забезпечується засобами індивідуального захисту із розрахунку 1 захисна маска на 3 години роботи, які мають бути в наявності із розрахунку на не менше, ніж 2 робочі дні.

Всередині (поряд з входом) закладу та/або поруч з місцем видачі замовлень (при роботі закладу на виніс) організовуються місця для обробки рук спиртовмісними антисептиками з концентрацією активно діючої речовини понад 60% для ізопропілових спиртів та понад 70% для етилових спиртів. Доцільно розмістити яскравий вказівник про необхідність дезінфекції рук (банер, наклейка тощо).

Як і раніше, у закладі громадського харчування:

  • здійснюється вимірювання температури тіла відвідувачів безконтактним методом. У разі виявлення відвідувача з підвищеною температурою тіла понад 37,2 °C або із ознаками гострого респіраторного захворювання, такий відвідувач не допускається до закладу;
  • біля місць потенційного скупчення людей повинно бути нанесено маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції між клієнтами відповідно до вимог, встановлених Кабінетом Міністрів України;
  • забезпечується розміщення відвідувачів у закладах громадського харчування відповідно до вимог, встановлених Кабінетом Міністрів України;
  • дозволяється відокремлення частини стола перегородкою, що унеможливлює контакт між відвідувачами, розміщеними по обидві її сторони;
  • меню розміщуються для безконтактного ознайомлення біля входу або місця прийняття замовлення, у кількості, достатній, щоб уникнути скупчення людей, або на столах з матеріалу, що дозволяє проведення обробки дезінфекційним засобом. Дозволяється видача одноразових паперових меню з їх подальшою утилізацією;
  • видача замовлень в багаторазовому посуді здійснюється виключно за наявності умов для механізованого миття посуду з застосуванням посудомийної машини;
  • дозволяється користуватись одноразовим посудом з картону або паперу. Прибори та додатки до напоїв (цукор, мішалки, трубочки тощо) мають бути в індивідуальній упаковці;
  • забезпечується можливість безготівкового (безконтактного) розрахунку.

Виключено норму щодо заборони самостійного входу відвідувачів до закладу без супроводу представника персоналу закладу.

Відвідувачі повинні:

  • обробити руки антисептичним засобом перед входом до закладу громадського харчування;
  • заходити до закладу та пересуватись по ньому вдягненими в респіратор або захисну маску, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно (крім часу сидіння за столом з цілю приймання їжі та/або напоїв);
  • дотримуватись фізичної дистанції та вимог, у тому числі посилених протиепідемічних заходів, встановлених Кабінетом Міністрів України на період дії карантину у зв’язку з поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Джерело: ЛІГА:ЗАКОН

Матеріали до теми


Охорона праці: перевантаження обов’язками сприяють вигоранню вчителів
Служба освітнього омбудсмена оприлюднила результати опитування, яке засвідчило: педагоги шкіл щоденно виконують значний обсяг додаткової роботи, що не передбачена посадовими ...
Професійний тест від проєкту «WorkSafe.UA Безпека та здоров’я на роботі» про металеві таблички на трубопроводах
Пропонуємо пройти професійний тест. Для перевірки відповіді переходьте в телеграм-канал від проєкту «WorkSafe.UA Безпека та здоров’я на роботі». На введений в експлуатацію ...