Новий порядок проведення медоглядів працівників від МОЗ


Новий порядок проведення медоглядів працівників від МОЗ

СПО профспілок оприлюднено проєкт наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про організацію та проведення обов’язкових медичних оглядів працівників певних категорій».

Проєкт розроблений з метою приведення нормативно-правових актів, які стосуються організації проведення обов’язкових медичних оглядів працюючого населення до міжнародних стандартів основних трудових прав, найкращих практик у сфері безпеки та гігієни праці, встановлення єдиних гармонізованих стандартів з керування професійним ризиком при роботі в шкідливих та небезпечних умовах праці.

Проєктом пропонується затвердити:

1. Новий Порядок організації та проведення обов’язкових медичних оглядів працівників певних категорій з додатками:

  • Додаток 1. Перелік категорій працівників, які підлягають обов’язковому медичному огляду.
  • Додаток 2. Список працівників, які підлягають проходженню періодичного медичного огляду.
  • Додаток 3. Направлення на обов’язковий медичний огляд працівника.
  • Додаток 4. Перелік шкідливих чи небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу, при роботі з якими обов’язковий попередній (періодичні) медичний огляд працівників.
  • Додаток 5. Перелік робіт, для виконання яких є обов’язковим попередній (періодичні) медичний огляд працівників.
  • Додаток 6. Перелік загальних медичних протипоказань для працівників, зайнятих на важких роботах, роботах в умовах дії шкідливих чи небезпечних факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу.
  • Додаток 7. Картка працівника, що підлягає обов’язковому медичному огляду (попередній, періодичний, позачерговий).
  • Додаток 8. Заключний акт за результатами періодичного медичного огляду працівників.
  • Додаток 9. Оперативна інформація за результатами проведення обов’язкових медичних оглядів.

Читайте також: Вчасні медогляди захищають на роботі!

Порядок визначає засади організації та проведення обов’язкових медичних оглядів працівників певних категорій:

  • працівники, зайняті на важких роботах, роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці (шум, вібрація, забрудненим повітря робочої зони промисловими аерозолями та робочих поверхонь шкідливими хімічними речовинами, іонізуючих та неіонізуючих випромінювань та інші), в тому числі і працівники, які підпадають під вплив канцерогенів, мутагенів та/або біологічних агентів;
  • працівники, які зайняті на роботах, де є потреба в професійному доборі;
  • працівники віком до 21 року;
  • працівники, які залучені до роботи у нічний час.

Порядок поширюється на всіх юридичних і фізичних осіб, які відповідно до законодавства використовують найману працю та осіб, визначених у пункті 1 частини першої статті 29 Закону України від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Раніше писали: Як правильно організувати медогляди працівників шкідливих умов праці?

2. Форму первинної облікової документації № 025-9/о «Довідка № ____ про проходження обов’язкового медичного огляду працівника».

3. Інструкцію щодо заповнення форми первинної облікової документації № 025-9/о «Довідка № ____ про проходження обов’язкового медичного огляду працівника».

У разі затвердження наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Відповідно з цього часу втратить чинність наказ МОЗ від 21 травня 2007 року № 246 «Про затвердження Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій».

Чи зобов’язаний проходити щорічно медогляд керівник енергослужби водоканалу — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

Джерело: КАДРИ.UA

Охорона праці і пожежна безпека. Друкований журнал. Передплата – 2025

Матеріали до теми


Зміни в обов’язкових профілактичних медоглядах працівників діють з 1 жовтня 2024 року
Набув чинності наказ Міністерства охорони здоров’я України від 8 листопада 2023 року № 1925, який оновив вимоги до організації й проведення профілактичних медичних ...
Роботодавець відшкодовує працівнику оплачений ним попередній медогляд: чи оподатковується ПДФО?
Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом IV ПКУ, статтею 165 якого визначено перелік доходів, які не включаються до загального місячного ...
З жовтня 2024 року запрацює новий порядок проходження профілактичних медоглядів для деяких професій
Команда МОЗ реалізувала низку нормативних змін, спрямованих на збереження та зміцнення здоровʼя українців від самого народження. Адже держава зацікавлена в ...