...

Нагадуємо про Журнал реєстрації перевірок перед початком заходів державного нагляду (контролю)


Нагадуємо про Журнал реєстрації перевірок перед початком заходів державного нагляду (контролю)

Фахівці Управління Держпраці проводять заходи державного нагляду (контролю) у формі планових та позапланових перевірок суб’єктів господарювання щодо виконання вимог нормативно-правових актів з охорони та безпеки праці працівників на підприємстві, наявності Дозволів на експлуатацію обладнання, наявності проектної документації та експертизи проекту на відповідність нормативно-правовим актам з охорони праці, ін. Проведені перевірки зазначаються у Журналі реєстрації перевірок.

Впровадження Журналу реєстрації заходів державного нагляду (контролю) здійснюється суб’єктами підприємницької діяльності на добровільних засадах на підставі ст. 7 Указу Президента України «Про деякі заходи з дерегулювання підприємницької діяльності» від 23.07.1998 р. № 817/98. Журнал реєстрації перевірок ведеться суб’єктами підприємницької діяльності всіх форм власності з метою недопущення несанкціонованих перевірок та знаходиться за місцем здійснення підприємницької діяльності. В разі наявності у суб’єктів підприємництва територіально відокремлених філій, представництв та інших підрозділів у кожному з них ведеться окремий Журнал реєстрації перевірок. Журнал не підлягає вилученню, крім випадків, передбачених законодавством.

Форма Журналу реєстрації перевірок затверджена наказом Державного комітету України з питань розвитку підприємництва «Про затвердження форми та Порядку ведення Журналу відвідання суб’єктів підприємницької діяльності контролюючими органами (Журнал реєстрації перевірок)» від 10.08.1998 р. № 18.

Журнал реєстрації перевірок з охорони праці має обов’язкові для заповнення графи:

  • графа 1: номер за порядком;
  • графа 2: мета та характер перевірки;
  • графа 3: назва організації, що здійснює перевірку;
  • графа 4: прізвище, ім’я, по батькові особи, що здійснює перевірку;
  • графа 5: номер службового посвідчення та посада особи, що здійснює перевірку;
  • графа 6: дата видачі та номер направлення або припису щодо здійснення перевірки;
  • графа 7: строк проведення перевірки (початок та закінчення);
  • графа 8: підпис особи, що здійснює перевірку;
  • графа 9: примітки.

Представник контролюючого органу перед початком перевірки повинен обов’язково зробити запис у журналі, заповнюючи всі передбачені графи, та поставити свій підпис. Відмова особи, що здійснює перевірку, від підпису в журналі є підставою для недопущення його до проведення перевірки.

Оформлення Журналу реєстрації перевірок дає чітке уявлення про мету і предмет перевірки, а також про особу, яка здійснює перевірку. Особливо ця інформація корисна у разі візиту «фальшивих» перевіряльників.

Отже, наявність Журналу реєстрації перевірок на підприємстві, в установі, організації або у фізичної особи — підприємця спростить початок проведення перевірки чи інспекційного відвідування та полегшить знайомство з представниками контролюючих органів.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Кабмін скасував мораторій на окремі види перевірок під час воєнного стану: який бізнес в зоні ризику
Кабмін 8 березня прийняв Постановою № 261, якою поновив заходи державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного ...