Кого потрібно навчати електробезпеці: шпаргалка для відповідального роботодавця


Кого потрібно навчати електробезпеці: шпаргалка для відповідального роботодавця

Роботодавці повинні знати, що навчання і перевірку знань з електробезпеки необхідно проходити не тільки електрикам. Щоб не допустити випадків електротравматизму і не спровокувати санкцій за несумлінне дотримання нормативних вимог, роботодавцям важливо занотувати категорії працівників, яким потрібно проводити навчання та перевірку знань.

Навчання та перевірку знань з електробезпеки повинні проходити:

  • Працівники, які працюють з ручним електрифікованим інструментом І-го класу (електроінструмент, у якого всі деталі, що перебувають під напругою, ізольовані і штепсельна вилка має заземлювальний контакт). Такі працівники повинні мати ІІ групу з електробезпеки.
  • Працівники, які працюють з ручним електрифікованим інструментом ІІ і ІІІ класу (ІІ клас — електроінструмент, у якого всі деталі, що перебувають під напругою, мають подвійну або посилену ізоляцію. Цей електроінструмент не має пристроїв для заземлення, номінальна напруга для електроінструмента класів І і ІІ має бути не більше 220 В для електроінструмента постійного струму, 380 В — для електроінструмента змінного струму. ІІІ клас — електроінструмент на номінальну напругу не вище 42 В, у якого ні внутрішні, ні зовнішні кола не перебувають під іншою напругою. Електроінструмент класу ІІІ призначений для живлення від безпечної наднизької напруги). Таким працівникам достатньо мати І групу з електробезпеки.
  • Електрозварювальники: повинні мати не нижче II групи з електробезпеки, а електрозварювальники, яким надано право самостійного підключення зварювального обладнання до електромереж. — повинні мати III групу з електробезпеки.
  • Особи, які призначаються відповідальними за електрогосподарство споживача, з числа працівників, які мають групу з електробезпеки не нижче IV, якщо у споживача використовуються електроустановки II та III категорій з надійності електропостачання на напругу до 1000 В; відповідно, якщо наявні електроустановки понад 1000 В — у відповідальної особи повинна бути V група з електробезпеки.
  • Електротехнологічні працівники виробничих цехів та дільниць, які здійснюють експлуатацію електротехнологічних установок, повинні мати групу з електробезпеки не нижче II.
  • Керівники структурних підрозділів, яким безпосередньо підпорядковані електротехнологічні працівники. Вони повинні мати групу з електробезпеки не нижчу, ніж у підлеглих працівників, і здійснювати технічне керівництво цими працівниками та контроль за їхньою роботою.

Періодична перевірка знань з електробезпеки проводиться:

  • первинне навчання та перевірка знань усіх працівників — до початку виконання роботи;
  • для працівників, які безпосередньо організовують та проводять роботи з оперативного обслуговування діючих електроустановок чи виконують у них налагоджувальні, електромонтажні, ремонтні, профілактичні випробування або експлуатують електроустановки у вибухонебезпечних, пожежонебезпечних зонах, — один раз на рік;
  • для адміністративно-технічних працівників, які не належать до вищезазначеного, а також для членів комісій з перевірки знань — один раз на три роки.

Мінімальний стаж роботи в електроустановках для присвоєння чергової групи з електробезпеки:

  • Для працівників, які мають вищу технічну або середню електротехнічну освіту — з ІІ групи на ІІІ групу мінімальний стаж роботи становить 1 місяць; з ІІІ групи на IV групу мінімальний стаж роботи становить 3 місяці; з IV групи на V групу мінімальний стаж роботи становить 6 місяців.
  • Для працівників, що закінчили спеціалізовані ПТУ — з ІІ групи на ІІІ групу мінімальний стаж роботи становить 2 місяці; з ІІІ групи на IV групу мінімальний стаж роботи становить 3 місяці; з IV групи на V групу мінімальний стаж роботи становить 12 місяців.
  • Для працівників без спеціальної освіти — з ІІ групи на ІІІ групу мінімальний стаж роботи становить 2 місяці; з ІІІ групи на IV групу мінімальний стаж роботи становить 12 місяців; з IV групи на V групу мінімальний стаж роботи становить 24 місяці.

Крім того варто зауважити, що керуючись статтею 18 Закону України «Про охорону праці» та п. 3.16 НПАОП 0.00-4.12-05 «Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці» — не допускаються до роботи працівники, у тому числі посадові особи, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з питань охорони праці!

Згідно статті 13 Закону України «Про охорону праці» та п.3.18 НПАОП 0.00-4.12-05 «Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці» відповідальність за організацію і здійснення навчання та перевірку знань з питань охорони праці покладається на роботодавця!

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Важливі моменти під час встановлення генератора
Генератори забезпечують надійне електроживлення, яке фактично обмежується лише запасом палива для роботи пристрою. Подібну техніку часто використовують у аварійних випадках, ...
Внесено зміни до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання
Кабінет Міністрів України вніс зміни до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та ...
Порядок розслідування страхових випадків: пропозиції змін від Мінекономіки
На сайті Мінекономіки оприлюднено такі документи: проєкт наказу Мінекономіки, Мінфіну, Міністерства внутрішніх справ України “Про затвердження Порядку розслідування страхових випадків та ...