...

Кого будуть відстороняти від роботи, якщо не щепляться до 31 січня?


Кого будуть відстороняти від роботи, якщо не щепляться до 31 січня?

Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 30.11.2021 р. № 2664 (далі — Наказ № 2664) було розширено перелік організацій, представники яких підлягають обов’язковій вакцинації проти COVID-19.

Відповідні зміни внесено до Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням, затвердженого наказом МОЗ України від 04.10.2021 р. № 2153.

Так, зокрема, з 31 січня 2022 року вакцинація проти COVID-19 стане обов’язковою для ще трьох категорій працівників:

  • органів місцевого самоврядування;
  • закладів охорони здоров’я державної та комунальної форми власності;
  • комунальних підприємств, установ та організацій.

Наказ № 2664 опубліковано в «Офіційний вісник України» № 100 від 31.12.2021 р. та набирає чинності 31 січня 2022 року.

Нагадуємо керівникам, що необхідно вчасно та правильно підготувати наказ про відсторонення для працівників, у яких відсутнє щеплення проти COVID-19. Для відсторонення керівник складає відповідний акт та видає наказ або розпорядження, яке обов’язково надають для ознайомлення особі, яку відсторонюють. Якщо ж працівник не підписує попередження — складається відповідний акт. Звільнити працівника за відмову від щеплення неможливо — робоче місце зберігається за ним на весь період відсторонення.

Працівники цих установ, які не отримають принаймні одну дозу вакцини проти COVID-19 до 31 січня, будуть відсторонені від роботи без збереження заробітної плати.

У відсторонених працівників не зараховується загальний стаж, який потрібен буде для оформлення пенсії. Також такий працівник не зможе отримати щорічну відпустку через зменшення кількості відпрацьованих днів. І найголовніше — працівник не отримує заробітну плату, яка потрібна для життя людини.

Замість відстороненого працівника керівник установи може взяти на його місце іншого працівника або покласти виконання обов’язків на особу, яка не відсторонена.

Увага! Контроль за допущенням до роботи тільки тих працівників, які мають документи про щеплення чи протипоказання до вакцинації, покладається на керівника підприємства.

Якщо під час перевірки співробітник правоохоронних органів виявляє, що на підприємстві працюють особи, які ухиляються або відмовляються від щеплення, він складає акт про порушення статті 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Порушення правил щодо карантину людей».

Відповідальність за порушення вказаної статті для керівника підприємства складає від 34 тисяч гривень.

Матеріали до теми


Про страхові виплати від нещасного випадку на виробництві та профзахворювання за новим Порядком
Постановою правління Пенсійного фонду України від 26 січня 2024 року № 4-1 затвердили Порядок призначення, перерахування та здійснення страхових виплат ...
Кабмін скасував мораторій на окремі види перевірок під час воєнного стану: який бізнес в зоні ризику
Кабмін 8 березня прийняв Постановою № 261, якою поновив заходи державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного ...
Аграрії, активи яких залишилися на ТОТ або в зоні активних бойових дій, зможуть заморозити повернення державного кредиту
Про напрацювання відповідних змін до постанови Кабміну повідомили учасники наради із проблемних питань аграрного бізнесу в умовах війни. Засідання відбулося ...