Фізик-ядерник — про загрози для ЗАЕС та ймовірність радіаційної небезпеки


Фізик-ядерник — про загрози для ЗАЕС та ймовірність радіаційної небезпеки

В березні 2022-го росіяни захопили ЗАЕС — найбільшу атомну електростанцію в Європі. Після підриву Каховської ГЕС знизився рівень водосховища, який її охолоджував. Окрім цього, росіяни замінували частину станції. Комісія МАГАТЕ, що приїхала тоді перевірити стан роботи ЗАЕС, заявила, що зараз загрози для неї немає.

В якому разі Україні загрожує радіаційна безпека, чи можна зруйнувати ЗАЕС ракетою та в якому стані росіяни залишать станцію — про це розповів Людвиг Литвинський, фізик-ядерник, директор державного науково-інженерного центру систем контролю та аварій у 1996-2011 роках.

В якому разі Україні загрожує радіаційна небезпека?

Через втрату енергоживлення. Якщо ми не зможемо забезпечити роботу насосів, які працюють на охолодження активної зони. Тобто в разі розриву зовнішньої лінії енергоживлення, яка зараз залишилася лише єдина.

Які ще є загрози для ЗАЕС?

Найбільш критичні — це мінування, через що може статися вибух — або керований, або навіть некерований, бо скажені росіяни роблять, що хочуть. Це перше. Друге, що серйозно загрожує атомній станції — можливе влучання російської ракети, оскільки керованість їхньої техніки під сумнівом.

Ядерна зброя: вплив, правила безпеки та надання допомоги постраждалим — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

Наскільки реально зруйнувати ЗАЕС, запустивши ракету ззовні?

Реально, оскільки атомні електростанції не передбачають ведення військових дій, тому і руйнація корпусу енергоблока цілком можлива внаслідок влучання ракети.

Система захисту не розрахована навіть на падіння важкого літака, не кажучи вже про влучання ракети з вибухівкою. Якщо ушкодити реакторне відділення, зруйнується система захисту, відбудеться радіаційна аварія.

Що росіяни залишать після себе на ЗАЕС?

Практично певен, в цілому вигляді ми станцію не отримаємо. Очевидно, вони зруйнують турбінне відділення, і як наслідок цього, ми зможемо запустити Запорізьку АЕС десь за місяці, не раніше. І це оптимістичний сценарій, оскільки обладнання так швидко не знайти, не змонтувати.

Реакторне відділення вони не чіпатимуть, бо буде великий ризик глобальної радіаційної аварії, яка зачепить не лише Україну, а й дотягнеться і до рф. А от нашкодити так, щоб ми не могли експлуатувати станцію — це доволі ймовірно, і, скоріш за все, постраждає турбінне відділення.

Безпека праці та екологічна безпека — нова спільна матриця для бізнесу у всій Європі — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

Чи є сценарій, коли ми не зможемо запустити ЗАЕС?

Це практично неможливо, оскільки там все-таки шість енергоблоків. Але якщо з якимось із них відбудеться серйозна аварія з розплавленням активної зони, цей блок не підлягатиме відновленню.

Джерело: СУСПІЛЬНЕ


Посібник «Проведення навчання та інструктажів з охорони праці. Актуально під час воєнного стану»

  • навчання, спеціальне навчання та перевірку знань з питань ОП;
  • організацію проведення інструктажів — як зацікавити працівників;
  • застосування нових знань на робочих місцях — який метод проведення інструктажу найкращий;
  • нову національну систему запобігання виробничим ризикам: в чому секрет успіху;
  • обов’язкові інструктажі та види журналів реєстрації інструктажів з питань ОП;
  • особливості проведення інструктажів;
  • рекомендації щодо заповнення журналів реєстрації інструктажів.

(067) 317-58-86 
E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


Чи можуть «домашні» вітрогенератори стати альтернативою сонячним панелям взимку
Які є плюси та мінуси в «енергії вітру» Третій рік поспіль українці активно закуповують сонячні панелі. Але їх продуктивність взимку ...