Електросамокат є джерелом підвищеної небезпеки


Електросамокат є джерелом підвищеної небезпеки

Використання електросамоката чи іншого подібного засобу (моноколеса, сегвея тощо) для переміщення особи як учасника дорожнього руху є джерелом підвищеної небезпеки в розумінні статті 1187 ЦК.

На це звернув увагу Касаційний цивільний суд, скасовуючи постанову апеляційної інстанції у справі №127/5920/22.

У цій справі суди встановили, що водій автомобіля «МАЗ 5551» при виконанні маневру правого повороту допустив наїзд на малолітню особу, який на електросамокаті справа наліво перетинав проїзну частину дороги в межах велосипедної доріжки. Унаслідок ДТП на місці події загинув малолітній пасажир електросамоката.

Відповідно до висновку судової автотехнічної експертизи та експертизи відео-, звукозапису, у діях водія автомобіля «МАЗ 3551» не вбачається невідповідностей вимогам чинним ПДР, які б знаходилися з технічної точки зору в причинному зв’язку з виникненням цієї ДТП. Натомість у діях водія електросамоката вбачаються невідповідності вимогам пп. 1.10, 10.2, дорожнього знаку 4.14 ПДР.

Роботи з підвищеною небезпекою та управління наземним транспортом: що спільного та як подбати про спеціальне навчання — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

На момент ДТП малолітня особа не досяг віку, з якого може наставати кримінальна відповідальність, у зв’язку з чим констатовано, що в її діях відсутній склад кримінального правопорушення, передбачений частиною 2 статті 286 КК.

Як зауважив КЦС, суд першої інстанції зробив обґрунтований висновок про те, що ТОВ «Шляхбуд», якому належить автомобіль «МАЗ 5551», є неналежним відповідачем. Належними відповідачами є батьки малолітнього водія електросамоката як джерела підвищеної небезпеки.

КЦС констатував, що перелік видів діяльності, що створюють підвищену небезпеку, який наведений у частиною 1 статті 1187 ЦК, не є вичерпним (див. постанову об’єднаної палати КЦС від 5.12.2022 у справі № 214/7462/20).

Безпека праці на громадському транспорті. Електротранспорт — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

Джерелом підвищеної небезпеки слід вважати діяльність, що здійснюється з тим чи іншим залученням/ використанням предметів матеріального світу та/ або природних (фізичних) процесів, які за певних умов часу та місця в силу своїх якісних та кількісних характеристик об’єктивно створюють в процесі володіння ними (незалежно від факту їх експлуатації) підвищену порівняно із звичайними життєвими обставинами небезпеку завдання шкоди.

Для кваліфікації діяльності, пов’язаної з таким використанням електричного самоката, характеристика електросамоката як механічного транспортного засобу з урахуванням потужності електродвигуна, встановленого на ньому, значення не має.

Джерело: Закон і Бізнес


Посібник «Проведення навчання та інструктажів з охорони праці. Актуально під час воєнного стану»

  • навчання, спеціальне навчання та перевірку знань з питань ОП;
  • організацію проведення інструктажів — як зацікавити працівників;
  • застосування нових знань на робочих місцях — який метод проведення інструктажу найкращий;
  • нову національну систему запобігання виробничим ризикам: в чому секрет успіху;
  • обов’язкові інструктажі та види журналів реєстрації інструктажів з питань ОП;
  • особливості проведення інструктажів;
  • рекомендації щодо заповнення журналів реєстрації інструктажів.

(063) 590-97-54 
E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


Поради щодо підготовки до можливих відключень електроенергії, пов’язаних із ворожими обстрілами енергоструктури
Зробіть запас питної і технічної води. На одну дорослу особу на добу потрібно 3 літри питної води (включно з рідиною, ...