Ефективна система управління охороною праці, як складова стабільності підприємств машинобудівельної галузі


Ефективна система управління охороною праці, як складова стабільності підприємств машинобудівельної галузі

Машинобудування є дуже складною галуззю, до якої входять декілька десятків спеціалізованих галузей. Залежно від продукції, що випускається, вони об’єднуються у групи: важке, транспортне, сільськогосподарське, точне машинобудування, верстатобудування.

Машинобудівна галузь промислового комплексу Миколаївської області є провідною галуззю регіону. У області працюють понад 60 великих і середніх промислових підприємств.

Одним з найпотужніших підприємств машинобудівної галузі на території Миколаївщині  є ДП НВКГ “Зоря”-“Машпроект”, що виготовляє багатопрофільні газотурбінні двигуни, які використовуються як для обладнання кораблів та суден, так і для транспортування природного газу та виробництва електроенергії.

Основною сировиною для машинобудування є продукція металургійного комплексу. Поряд з тим воно не може обійтися без великої кількості конструкційних матеріалів, які виробляють лісова, хімічна, легка галузі промисловості. Деякі види машинобудування (виробництво екскаваторів, устаткування для металургії тощо) потребують великої кількості металу; їх відносять до металомістких галузей комплексу.

Підприємства машинобудування в Україні споживають третину виготовленого прокату, а також 40% чавунного та 2/3 сталевого литва. Більшість галузей машинобудівного комплексу необхідно віднести до трудомістких. Особливо це характерно для приладобудування, електронного машинобудування, де металу споживається мало, але необхідно затратити багато праці для виробництва продукції. На підприємствах зайнята велика кількість кваліфікованих трудових ресурсів.

Успішне функціонування підприємств машинобудування, їх висока конкурентоспроможність, можливі лише на передовій технологічній основі, в тому числі, шляхом реалізації ними інноваційної стратегії в галузі охорони праці, успіх якої визначається обґрунтованим плануванням заходів з профілактики виробничого травматизму та профзахворювань. Однією з основних завдань системи управління охороною праці є оцінка якості її функціонування, яка повинна використовуватися для підготовки наступних управлінських рішень, спрямованих на забезпечення безпеки виробництва.

Формування ефективної системи управління охорони праці вимагає значної та кропіткої роботи,  зокрема на:

  1. аналіз взаємозв’язків між результативними і факторними ознаками роботи служби охорони праці. Аналіз дозволяє виявляти недоліки у функціонуванні системи управління охороною праці машинобудівного підприємства
  2. аналіз результатів статистичних даних про виявлені порушення інструкцій, норм і правил охорони праці. Дані аналізу використовується на етапі планування профілактичних заходів з охорони праці.
  3. дослідження можливостей формування управлінських коригувальних впливів з боку системи управління охороною праці підприємства за результатами статистичного аналізу показників роботи служби охорони праці. Результати роботи дозволяють визначити найкращу стратегію розвитку підприємства, при якій рівень негативного впливу виробничих ризиків мінімальний.

Розроблені, на  основі проведеної роботи, деталізовані методики  безпечного ведення виробничої діяльності забезпечать стабільність виробництва будь-якого підприємства машинобудівної галузі на довгі роки.

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами Управління Держпраці у Миколаївській області.

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...