Дотримання вимог безпеки під час виконання металообробних робіт


Дотримання вимог безпеки під час виконання металообробних робіт

Під час виконання робіт важливо дотримуватися вимог безпеки під час виконання металообробних (штампувальних) робіт та утримання у безпечному технічному стані верстатного обладнання.

 

Робота з верстатами

На кожному верстаті повинен бути зазначений інвентарний номер. Біля верстата чи групи верстатів необхідно вивісити список працівників, які мають право виконувати роботу на ньому, а також табличку із зазначенням посадової особи зі складу спеціалістів, яка відповідає за утримання у справному стані верстатного обладнання на дільниці та за його безпечну експлуатацію.

Телефонна консультація з охорони праці і пожежної безпеки
Для довідок: 067-317-5886 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

На робочому місці біля верстата повинна висіти інструкція з охорони праці, в якій зазначені вимоги щодо безпечного виконання робіт. Призначення органів керування обладнанням та верстатами повинні бути зазначені у розташованих поряд з цими органами написах або позначені символами.

 

Не дозволяється працювати на несправних верстатах та обладнанні, а також на верстатах з несправними або незакріпленими засобами захисту.

Верстат необхідно вимикати ввідним вимикачем ручної дії, який повинен розміщуватись у безпечному та зручному для обслуговування місці, — для можливості здійснювати вимкнення верстата з мережі живлення у таких випадках: у разі припинення подавання електроенергії; під час перерви в роботі або в аварійній ситуації, яка може призвести до травмування працівників, пошкодження обладнання, псування оброблюваної заготовки; у разі закріплювання або установлювання на верстат оброблюваної деталі та знімання її, а також у разі прибирання тирси та стружки, чищення і змащування.

Журнали реєстрації — зручні реєстраційні форми для фіксування інструктажів
Замовити: 0 (800) 219-977

Стаціонарні верстати необхідно установлювати на міцних фундаментах або підмурках, ретельно вивіряти, надійно закріплювати та фарбувати. Щойно установлене обладнання (верстати) або обладнання після капітального ремонту повинно бут введено в роботу після прийняття його комісією і складання відповідного акту, який повинен затверджувати головний інженер підприємства.

 

У разі введення верстата в експлуатацію та після його капітального ремонту верстат необхідно випробувати в роботі на холостому ходу протягом 1 год., а також під навантаженням, що становить не менше 50% номінального, — для перевірки правильності та справності роботи всіх частин електрообладнання і дотримання послідовності керування.

Документи спеціаліста з пожежної безпеки — зручне електронне видання
Замовити: 0 (800) 219-977

 

Основні вимоги з безпеки

Струмопровідні частини обладнання повинні бути ізольовані, обгороджені або розміщені у місцях, недоступних для дотику до них. Металеві частини обладнання, які можуть внаслідок пошкодження ізоляції потрапити під напругу, необхідно заземлити (занулити) відповідно до вимог з електробезпеки.

Штепсельні розетки та вилки повинні відповідати напрузі мережі. Застосовування рубильників відкритого типу або рубильників з проріззю у кожухах біля рукоятки або ножів не допускається.

Розроблення документів з охорони праці
Для довідок: 067-317-5886 

Джерело: Управління Держпраці

Засоби індивідуального захисту

Матеріали до теми


Сонячні електростанції та шкідливий вплив магнітного поля на здоров’я людини: як подбати про безпеку своїх працівників
ТЕЗИ У чому полягає небезпека негативного впливу електромагнітного поля на організм людини Особливості роботи сонячних електростанцій та їхні джерела штучного ...