Посадовці відділу з питань безпеки праці центрального регіону Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці провели технічну консультацію на одному з підприємств харчової промисловості в Запоріжжі. Під час заходу обговорювалися ключові вимоги безпеки до вентиляції та аспірації згідно з «Правилами безпеки для виробництва хліба, хлібобулочних та макаронних виробів» (НПАОП 15.8-1.27-02). Увага акцентувалася на тому, що ці правила є обов’язковими для всіх підприємств, незалежно від їх форми власності чи відомчої належності. Посадовці детально роз’яснили основні вимоги безпеки:
У приміщеннях, де немає природного провітрювання, повинна бути передбачена штучна вентиляція. Допускається використання змішаної вентиляції з частковим природним припливом або видаленням повітря.
Обладнання, яке є джерелом пилу, газів чи парів, має бути герметично закритим і оснащеним місцевими відсмоктувачами, аспіраційними установками та пиловловлювачами.
Читайте також: Вимоги до мікроклімату виробничих приміщень
Вентиляційне обладнання, що обслуговує вибухонебезпечні приміщення, повинно бути у вибухозахищеному виконанні. Його заборонено розташовувати у підвалах або поряд із тепловими пунктами та іншими технічними зонами.
Рециркуляція повітря заборонена у просіювальних відділеннях, складах борошна та цукру, приміщеннях виробничих бункерів, топочних відділеннях і лабораторіях.
Для постійних робочих місць біля хлібопекарних печей, сушарок та іншого устаткування має подаватися очищене повітря через спеціальні патрубки.
Читайте також: Про безпечне проведення робіт зі зберігання та переробки зерна
Забруднене повітря не повинно потрапляти до зони дихання працівників.
Особливу увагу приділили роботі аспіраційних установок. Вони мають вмикатися на 15–20 секунд раніше, ніж запускається технологічне обладнання, і вимикатися через 20–30 секунд після його зупинки. Вимикання аспіраційних систем під час роботи устаткування категорично заборонено. Крім того, рівень розрідження повітря, який створюють ці системи, повинен виключати утворення вибухонебезпечних концентрацій пилу.
Читайте також: Вимоги безпеки під час зберігання і переробки зерна
Джерело: Управління Держпраці
Письмова консультація з охорони праці і пожежної безпеки
- Потребуєте письмової відповіді на запитання?
- Складно точно передати відповідь колегам і керівництву усно?
- Бажаєте додати своїй точці зору експертності?
Замовляйте розгорнуту письмову консультацію
E-mail: podpiska@mediapro.com.ua