Докладно про групи з електробезпеки електротехнологічним працівникам


Докладно про групи з електробезпеки електротехнологічним працівникам

Визначення необхідної групи з електробезпеки електротехнологічним працівникам:

  • Працівники, які працюють з ручним електрифікованим інструментом І-го класу (електроінструмент, у якого всі деталі, що перебувають під напругою, ізольовані і штепсельна вилка має заземлювальний контакт). Такі працівники повинні мати ІІ групу з електробезпеки.
     
  • Працівники, які працюють з ручним електрифікованим інструментом ІІ і ІІІ класу (ІІ клас — електроінструмент, у якого всі деталі, що перебувають під напругою, мають подвійну або посилену ізоляцію). Цей електроінструмент не має пристроїв для заземлення, номінальна напруга для електроінструмента класів І і ІІ має бути не більше 220 В для електроінструмента постійного струму, 380 В — для електроінструмента змін­ного струму. ІІІ клас — електроінструмент на номінальну напругу не вище 42 В, у якого ні внутрішні, ні зовнішні кола не перебувають під іншою напругою. Електроінструмент класу ІІІ призначений для живлення від безпечної наднизької напруги). Таким працівникам достатньо мати І групу з електробезпеки.
     
  • Електрозварювальники: повинні мати не нижче II групи з електробезпеки, а електрозварювальники, яким надано право самостійного підключення зварювального обладнання до електромереж. — повинні мати III групу з електробезпеки.
     
  • Електротехнологічні працівники виробничих цехів та дільниць, які здійснюють експлуатацію електротехнологічних установок, повинні мати групу з електробезпеки не нижче II.
     
  • Керівники структурних підрозділів, яким безпосередньо підпорядковані електротехнологічні працівники. Вони повинні мати групу з електробезпеки не нижчу, ніж у підлеглих працівників, і здійснювати технічне керівництво цими працівниками та контроль за їхньою роботою.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Інструкції з охорони праці: що вони мають містити і хто їх розробляє
Кожен суб’єкт господарювання забезпечує функціонування системи управління охороною праці, а саме: розробляє і затверджує положення, інструкції, інші акти з охорони ...
Діти-гімнасти зірвалися з 3-метрової висоти під час вистави у цирку
Поліція з’ясовує обставини нещасного випадку, який стався у Запорізькому державному цирку під час виконання номеру гімнастів. За інформацією пресслужби Нацполіції, ...