Докладаємо максимум зусиль для відновлення здоров’я потерпілих


Про медичну реабілітацію та соціальну адаптацію потерпілих на виробництві у столиці розповідає начальник відділу організації надання соціальних послуг, відновлення здоров’я та працездатності потерпілих управління виконавчої дирекції Фонду у м. Києві Марина Савенко.

«Одним із основних завдань управління, як робочого органу виконавчої дирекції Фонду, є відновлення здоров’я та працездатності потерпілих на виробництві від нещасних випадків або професійних захворювань. Відповідно до пункту 1 статті 21 базового Закону, управління сприяє створенню умов для своєчасного надання кваліфікованої першої невідкладної допомоги потерпілому в разі настання нещасного випадку, швидкої допомоги в разі потреби його госпіталізації, ранньої діагностики професійного захворювання.

Відновлення здоров’я працівника та повернення його до повноцінного життя, зокрема, і до професійної діяльності, багато залежить від якісної та своєчасної медичної реабілітації. Вже друге десятиліття поспіль наше управління надає потерпілим цілий комплекс медико-соціальних послуг, спрямованих на збереження життя та повернення до нормальної життєдіяльності. Так, лише за перше півріччя 2013 року медико-соціальну допомогу отримали 511 потерпілих на виробництві на загальну суму 2663,8 тис. гривень.

Кожен окремий вид допомоги, що надається потерпілому, має надзвичайно важливе значення та відіграє свою роль. І всі вони у своїй сукупності приносять позитивний результат для наших підопічних. Якісно проведене лікування, реабілітація і медико-соціальна допомога сприяє відновленню втраченої працездатності або зниженню групи інвалідності у разі зменшення обмежень життєдіяльності тяжкохворих.

Надзвичайно важливе значення для подальшої долі потерпілого має надання лікувальної допомоги у максимально короткий термін між травмою і доступом до висококваліфікованої і спеціалізованої допомоги у відповідному медичному закладі.

Проте, не менш вагому роль відіграє і ранній період медичної реабілітації безпосередньо після закінчення стаціонарного лікування. Адже, чим раніше потерпілий отримає цей вид медико-соціальних послуг, тим більш висока вірогідність повного відновлення його здоров’я, повернення до трудової діяльності, що в майбутньому може призвести до зниження проценту втрати працездатності.

За перші шість місяців поточного року 211 потерпілих на виробництві були забезпечені лікуванням у лікувально-профілактичних закладах столиці, сума витрат на яке складає 755, 3 тис. гривень.

Також управлінням здійснюється забезпечення інвалідів внаслідок трудового каліцтва та професійного захворювання санаторно-курортним лікуванням. Витрати на проїзд потерпілого до санаторію і назад відшкодовуються також нашою установою.

Санаторно-курортне оздоровлення суттєво доповнює стаціонарне та медикаментозне лікування інвалідів. Окрім того, його цілком можна вважати самостійним, альтернативним способом лікування. До того ж цей вид послуг, основою якого є тісний контакт з природою, заповнює відчутний для більшості міських жителів дефіцит природного середовища.

Забезпечення інвалідів санаторно-курортним лікуванням здійснюється на підставі висновку медико-соціальної експертної комісії. На сьогоднішній день інваліди І групи забезпечуються санаторно-курортним лікуванням щорічно, інваліди ІІ групи забезпечуються санаторно-курортним лікуванням один раз на два роки, ІІІ групи забезпечуються цим видом медико-соціальних послуг один раз на три роки. Зараз є можливість надання інвалідам ІІ та ІІІ груп санаторно-курортного лікування щорічно на підставі висновку медико-соціальної експертної комісії та індивідуальної програми реабілітації потерпілого.

Але, щоб усвідомити увесь масштаб та обсяги робіт, які виконує управління в напрямі організації надання медико-соціальних послуг, відновлення здоров’я та працездатності потерпілих, варто навести для прикладу й інші показники роботи медичного відділу за останні півроку.

Так, зокрема, витрати на забезпечення потерпілих медикаментами та виробами медичного призначення за цей період склали 259,5 тис. грн. (забезпечено 105 потерпілих). 142 інваліди були забезпечені постійним стороннім доглядом, на який управлінням витрачено 490,2 тис. гривень. На спеціальний медичний догляд відшкодування коштів для 40 інвалідів, витрати склали 274,8 тис. грн., на побутове обслуговування 156 інвалідам – 269,9 тис. гривень. Додатковим харчуванням забезпечено 13 інвалідів внаслідок трудового каліцтва на загальну суму 65,3 тис. грн., 53 потерпілих отримали технічні та інші засоби реабілітації на суму 504,5 тис. гривень. Крім цього, за перше півріччя 2013 року були відшкодовані витрати на бензин та транспортне обслуговування 82 потерпілим на суму 6,1 тис. грн., оплачено автостоянку трьох автомобілів на суму – 5,4 тис. грн., одній особі було проведено протезування ока на суму 779 гривень.

Крім цього, видано 15 прогулянкових візків на суму – 107,3 тис. грн., 27 одиниць технічних засобів реабілітації (милиці, палиці, сидіння для ванни, ходунки) на загальну суму 20,2 тис. грн., 72 інвалідам видано путівки до санаторно-лікувальних закладів на суму 752,4 тис. гривень.

Фахівці управління виконавчої дирекції Фонду у м. Києві щоденно працюють над організацією надання медико-соціальних послуг потерпілим на виробництві, постійним вдосконаленням та покращенням якості надання послуг, а також підтримують постійний зворотній зв’язок зі своїми підопічними, що ґрунтується на звичайних людських якостях – розумінні, співчутті, прагненні підтримати та допомогти».

Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві