Дія системи управління охороною праці на виробництві – безпечна робота працівників


Про профілактику виробничого травматизму розповідає начальник відділення виконавчої дирекції Фонду у Гайсинському районі Вінницької області Володимир Лещенко.

«Безсумнівно, питання охорони праці є дуже важливим і має неабияке значення для українського суспільства, особливо сьогодні, коли більшість підприємств намагається оптимізувати виробничі витрати і не приділяє належної уваги створенню безпечних і нешкідливих умов праці.

Травматизм на виробництві завдає не лише багато горя і страждань постраждалим, їхнім рідним та близьким, а й безпосередньо впливає на економіку країни, бо ці особисті трагедії виливаються в чималі суспільні витрати, негативно позначаються на рівні життя людей.

Важливим економічним та правовим механізмом реалізації конституційних прав громадян на безпечні і здорові умови праці є загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та профзахворювання.

Одним із основних завдань Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань України є профілактика виробничого травматизму. Фонд реалізує гарантію соціального захисту громадянам, що перебувають в офіційних трудових відносинах, у разі травмування в процесі трудової діяльності.

У районах цю функцію виконують відділення. Так, наприклад, страхові виплати в Гайсинському районі Вінницької області отримують 180 потерпілих. За І півріччя сума страхових виплат склала 912,8 тис. гривень.

За І півріччя у Гайсинському районі сталося 3 нещасних випадки. В основному причини – організаційні, усунення яких не потребує ніяких матеріальних затрат для підприємств, організацій. Необхідно лише посилити технологічну та трудову дисципліну, рівень організації та безпечного виконання робіт, тобто запровадити ефективну систему управління охороною праці.

Профілактична робота неможлива без ефективної діяльності страхового експерта. Основним завданням цього напряму роботи є:

– надання роботодавцям необхідних консультацій щодо створення ефективної системи управління охороною праці;

– перевірка стану профілактичної роботи та охорони праці на підприємствах, участь у розслідуваннях нещасних випадків та професійних захворювань;

– пропаганда та поширення позитивного досвіду створення безпечних і нешкідливих умов праці.

Фонд соціального страхування від нещаних випадків на виробництві