До уваги роботодавців у сфері ЖКГ


До уваги роботодавців у сфері ЖКГ

Держпраці наголошує роботодавцям у сфері ЖКГ на необхідності вжити заходів з попередження нещасних випадків під час підвищення температури повітря.

Зокрема, необхідно змістити графік робочого часу. Обмежити роботу працівників, які виконують роботи на відкритому просторі в піковий час. Збільшити технологічні перерви працівникам. Розробити графік роботи — по 30 хвилин працюють, 30 хвилин — відпочивають. Провести позаплановий інструктаж працівникам.

Посилити контроль відносно виконання газонебезпечних робіт та робіт в замкнутих просторах (люках, лазах, відстійниках тощо).

Роботи у замкнутому просторі відносять до газонебезпечних робіт, тому що під час його проведення можливе виділення в робочу зону вибухонебезпечних чи шкідливих парів, газів, інших речовин, здатних викликати вибух, загоряння в кількостях, що перевищують граничнодопустиму концентрацію.

Особливу увагу рекомендується звернути на забезпечення робітників засобами індивідуального захисту; стан каналізаційних та очисних споруд, проведення робіт в колодязях під особистим контролем керівників та спеціалістів підприємств.

Працівники, які виконують роботи у замкненому просторі мають бути забезпечені контрольно-вимірювальними приладами та сигналізаторами шкідливих та небезпечних факторів навколишнього середовища — лампами ЛБВК, газоаналізаторами, протигазами ПШ-1, ПШ-2.

Також необхідно:

  • обмежити виконання робіт підвищеної небезпеки, в тому числі робіт на висоті, робіт в колодязях, шурфах, траншеях, замкнутих просторах, експлуатацію машин, механізмів;
  • забезпечити працівників питною водою;
  • доукомплектувати медичні аптечки на робочих місцях;
  • проводити медичні огляди на початку робочої зміни працівників, які виконують роботи, що віднесені до робіт з підвищеною небезпекою або експлуатують об’єкти підвищеної небезпеки тощо.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...