Деякі вимоги до безпечної експлуатації електродвигунів


Деякі вимоги до безпечної експлуатації електродвигунів

Електричні види небезпеки можуть призвести до травм або смерті від електрошоку чи опіків, а також до того, що внаслідок несподіваного електричного удару працівник може впасти, впустити інструмент, речі, матеріали тощо.

 

Види електричної небезпеки

Електричні види небезпеки можуть виникнути внаслідок:

  • контакту працівників із частинами, що зазвичай перебувають під напругою (прямий контакт);
  • контакту працівників із частинами, що перебувають під напругою через несправність (непрямий контакт);

Способи уникнення ураження струмом в мережах напругою до 1 кВ. Дбаємо про безпеку працівників — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

  • наближення працівників до частин, що перебувають під високою напругою;
  • непридатності ізоляції для передбачених умов використання;
  • електростатичних процесів, наприклад, контакту працівників із електрично зарядженими частинами;
  • термічного випромінювання під час коротких замикань, перевантажень тощо.

Пожежна безпека на автомобільному транспорті. Які заходи має забезпечити роботодавець — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

В електроустановках понад 1000 В оперативним чи оперативно-ремонтним працівникам або під їх наглядом іншим електротехнічним працівникам дозволяється за розпорядженням проводити позапланові від’єднання й приєднання кабелю до електродвигуна, якщо вони виконуються протягом 1 години.

Їх слід проводити зі встановленням заземлень і зняттям напруги. Роботи виконують не менше двох працівників, включно з наглядачем із групою III. Під час допуску до роботи слід ужити всіх необхідних для таких робіт технічних заходів.

Читайте також: Охорона праці і промислова безпека — запорука зменшення кількості нещасних випадків та аварій на виробництві

Джерело: Управління Держпраці

Передплата 2024

Матеріали до теми


Важливі моменти під час встановлення генератора
Генератори забезпечують надійне електроживлення, яке фактично обмежується лише запасом палива для роботи пристрою. Подібну техніку часто використовують у аварійних випадках, ...