Дерево пошкодило автомобіль: хто відповідальний


Дерево пошкодило автомобіль: хто відповідальний

Саме департамент ЖКГ, який не забезпечив належного стану й догляду за утриманням об’єктів благоустрою, відповідальний за пошкодження автомобіля деревом, що сталося через його бездіяльність.

 

З таким висновком суду першої інстанції у справі № 676/4731/21 погодився Хмельницький апеляційний суд.

У серпні 2018 року на автомобіль позивача, що стояв на асфальтованому майданчику неподалік від будинку, впала частина дерева. При цьому ні опадів, ні вітру не було, що підтверджено довідкою обласного центру з гідрометеорології. Для ліквідації наслідків він викликав підрозділ ДСНС та звернувся до поліції щодо пошкодження автомобіля.

На його думку, обов’язок з відшкодування заподіяної йому шкоди внаслідок падіння дерева лежить на Департаменті ЖКГ міської ради, який відповідає за стан зелених насаджень на території міста. Тому просив стягнути з департаменту понад 84 тис. грн матеріальних збитків і 10 тис. грн — моральних.

Місцевий суд частково задовольнив позов, стягнувши доведену суму матеріальних збитків, визначену експертом — 48,4 тис. грн, а також 4 тис. грн моральної шкоди.

Департамент оскаржив рішення, звернувши увагу, що поліція вказала на «погані погодні умови» як на причину падіння частини дерева. До того ж воно росло на прибудинковій території багатоквартирного будинку, де створено ОСББ, і яка не знаходилась на балансі департаменту, а дерево не перебувало в реєстрі аварійних насаджень.

Апеляційний суд констатував, що дерево, частина якого впала на належний позивачу автомобіль, росло на землі комунальної власності та відповідно до вимог ч. 5 ст. 28 Закону України від 06 вересня 2005 року № 2807-IV «Про благоустрій населених пунктів» перебувало на обліку департаменту, оскільки останній є відповідальним за утримання та збереження зелених насаджень та є їх балансоутримувачем.

При цьому департамент не спростував причинно-наслідковий зв’язок між заподіяною позивачеві шкодою та своєю бездіяльністю, який встановив місцевий суд на підставі оцінки зібраних доказів.

Читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

Джерело: Закон і Бізнес


Електронна версія Охорона праці і пожежна безпека

Живий журнал — зручність та практичність:
від інтуїтивного пошуку потрібної інформації до можливості зберігати та роздруковувати її на принтері;
від самостійного вивчення матеріалу до індивідуальних консультацій.

Презентаційний номер: e.oppb.com.ua

Матеріали до теми


Чи можуть «домашні» вітрогенератори стати альтернативою сонячним панелям взимку
Які є плюси та мінуси в «енергії вітру» Третій рік поспіль українці активно закуповують сонячні панелі. Але їх продуктивність взимку ...