Чи завжди під час прийняття на роботу працівники повинні проходити навчання з охорони праці


Чи завжди під час прийняття на роботу працівники повинні проходити навчання з охорони праці

ЗАПИТАННЯ

Чи повинен працівник під час прийняття на інше підприємство проходити навчання і перевірку знань з питань охорони праці, якщо термін дії посвідчення про перевірку знань з питань охорони праці, що було видане на попередньому місці роботи, ще не закінчився?

 

КОМЕНТАР

Навчання та перевірка знань з питань охорони праці проводиться роботодавцем з урахуванням специфіки виробництва та вимог актів, що діють виключно в межах даного підприємства.

Навчання працівників з питань охорони праці закінчується перевіркою знань з питань охорони праці, яка проводиться за нормативно-правовими актами з охорони праці, додержання яких входить до їх функціональних обов’язків.

Особам, які під час перевірки знань з охорони праці виявили задовільні результати, видається посвідчення про перевірку знань з питань охорони праці, форма якого наведена в додатку 2 до пункту 3.14 Типового положення про порядок проведення навчання і перевірка знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26.01.2005 р. № 15 (далі – Типове положення).

Як оформити наказ про затвердження переліків посад і професій працівників закладу освіти для проведення навчання з ОП — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

У посвідчені зазначаються:

  • посада;
  • місце роботи працівника чи посадової особи;
  • перелік основних нормативно-правових актів з охорони праці та безпечного виконання конкретних видів робіт, в обсязі яких працівник пройшов перевірку знань. Цей перелік нормативно-правових актів з охорони праці складається для конкретного підприємства, яке є замовником навчання.

 

Цивільний захист на підприємстві: в мирний час та в умовах воєнного стану — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

Таким чином, в разі працевлаштування на інше підприємство працівники проходять навчання та перевірку знань з питань охорони праці як новоприйняті працівники в порядку, передбаченому Типовим положенням, незалежно від терміну дії посвідчення про перевірку знань з питань охорони праці, що було видане на попередньому місці роботи.

Центральне міжрегіональне управління Держпраці

Журнал реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці
Замовити 0 (800) 219-977

Джерело: KadrEx

Корпоративні тренінги з домедичної допомоги

Матеріали до теми


Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...
Щодо дотримання вимог положення про порядок проведення навчання з питань охорони праці
Головним державним інспектором відділу з питань безпеки праці Північно-Східного регіону управління інспекційної діяльності у Харківській області була проведена зустріч з ...
Деякі корисні документи, якими слід керуватися під час організації заходів з охорони праці
Пропонуємо перелік наказів Державної служби України з питань праці, які слід використовувати, зокрема, під час укладення трудових договорів та організації ...