Чи законно на фахівця з охорони праці покласти обов’язки з екобезпеки?


Чи законно на фахівця з охорони праці покласти обов’язки з екобезпеки?

В яких випадках фахівець з охорони праці може бути сумісником професій та працювати фахівцем з охорони навколишнього середовища?

Дуже часто в Україні виникає ситуація, коли обов’язки щодо дотримання природоохоронного законодавства підприємством покладаються на інженера з охорони праці. Чи законне таке суміщення професій?

Давайте для початку розберемо поняття «сумісництво» та «суміщення»

Сумісництво — це виконання працівником іншої оплачуваної роботи за трудовим договором у вільний від основної роботи час на тому самому чи на іншому підприємстві, в установі, організації чи в фізичної особи — підприємця.

Суміщення професій (посад) — виконання працівником поряд зі своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією (посадою), і виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи, що допускаються на одному і тому ж підприємстві, в установі, організації за згодою працівника протягом встановленої законодавством тривалості робочого дня (робочої зміни)

Відповідно до ст. 64 Господарського кодексу України «підприємство самостійно визначає свою організаційну структуру, встановлює чисельність працівників і штатний розпис».

Треба розуміти, що допоки в Україні не буде прийнято нормативно-правові акти, що зобов’яжуть суб’єкта господарювання створювати природоохоронну службу/відділ, на жаль, у питанні суміщення або сумісництва можна покладатися тільки на законодавство у сфері охорони праці.

Отже, працівник служби охорони праці не може залучатися до виконання функцій, не передбачених Законом України «Про охорону праці» та Типовим положенням про службу охорони праці (НПАОП 0.00-4.21-04). Згідно зі ст. 15 Закону України «Про охорону праці» та п. 1.4. зазначеного вище Типового Положення на підприємстві з кількістю працюючих менше 50 осіб функції служби охорони праці можуть виконувати в порядку сумісництва особи, які мають відповідну підготовку. Іншими словами, за сумісництвом фахівець виконує обов’язки щодо охорони праці у відмінний відрізок робочого часу від обов’язків з охорони довкілля, при цьому укладається два трудових договори, як результат це додаткове навантаження на фахівця, оскільки його загальний робочий час за двома трудовими договорами (за основним місцем роботи і за сумісництвом) перевищує 8-годинний робочий день. Очевидним є те, що чинне законодавство про охорону праці не допускає сумісництво обов’язків з питань охорони праці на підприємствах з чисельністю працівників понад 50 осіб. Зазначимо, що йдеться саме про виконання усього обсягу роботи однією людиною.

НПАОП 0.00-4.21-04 забороняє залучати працівників служби охорони праці до виконання функцій і завдань, не передбачених Законом України «Про охорону праці» від 14.10.1992 р. № 2694-XII, Положенням № 255 або системою управління охороною праці на підприємстві (п. 5.5 Положення № 255). Отже, спеціалісту з охорони праці заборонено суміщення інших посад.

Інша справа, то створення структурного підрозділу на підприємстві. Якщо на підприємстві створено відділ, розроблено та затверджено Положення про цей структурний підрозділ підприємства, а у його штаті, крім начальника відділу, працюватимуть атестовані фахівці відповідних напрямів з безпеки, в тому числі екологічної, то підстав для заборони створення такого відділу на підприємстві немає. При цьому слід зазначити, що найменування такого відділу має бути не «відділ охорони праці», а наприклад «відділ охорони праці та екологічної безпеки». Однак, законодавчі вимоги щодо сумісництва та суміщення в такому відділі не зміняться. Щодо суміщення обов’язків з охорони праці та з охорони навколишнього середовища одним фахівцем можна також стверджувати, що це неможливо здійснити за рахунок збільшення інтенсивності праці при незмінній тривалості робочого часу через великий обсяг функцій та в силу відповідальності за кожний напрям.

Джерело: ECOBUSINESS

Матеріали до теми


Парламент прийняв закон, що започатковує створення системи обліку осіб, життя та здоровʼя яких зазнало шкоди внаслідок збройної агресії рф
За понад два роки повномасштабної війни, розв’язаної російською федерацією, велика кількість українців постраждали від злочинів країни-агресора. Загибель або зникнення безвісти ...
Рада ухвалила закон щодо вирішення нагальних питань у сфері охорони здоров’я та соціальній сфері
Про це повідомив народний депутат від парламентської фракції «Голос» Ярослав Железняк у Телеграмі. Він уточнив, що законодавча ініціатива № 10094 ...
Внесено зміни до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання
Кабінет Міністрів України вніс зміни до переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та ...