Чи може бути зменшений розмір одноразової допомоги у зв’язку з нещасним випадком на виробництві: роз’яснення ПФУ


Чи може бути зменшений розмір одноразової допомоги у зв’язку з нещасним випадком на виробництві: роз’яснення ПФУ

ЗАПИТАННЯ

На скільки може бути зменшено розмір одноразової допомоги у зв’язку з нещасним випадком на виробництві, якщо в результаті розслідування нещасного випадку виявлено, що працівник порушив правила техніки безпеки?

 

ВІДПОВІДЬ

Порушення застрахованою особою правил охорони праці, що спричинило нещасний випадок або професійне захворювання, не звільняє страховика від виконання зобов’язань перед потерпілим.

Проте, якщо під час розслідування нещасного випадку встановлено, що ушкодження здоров’я настало не лише з вини роботодавця, а й внаслідок порушення потерпілим нормативних актів про охорону праці, розмір одноразової страхової виплати може зменшуватися, але не більш як на 50 % (ст. 36 Закону України від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування”).

Відсоток зменшення страхової виплати визначається на підставі висновку комісії з розслідування нещасного випадку.

Вебінар «Нетипові ДТП»
Дата поведення: 12 травня • Тривалість: 2 години • Для довідок: (063) 590-97-54

Читайте також:

Джерело: ПФУ


№2′ 2023 «Докладно про навчання з охорони праці + практичний кейс, як зробити навчання ефективним і зменшити витрати підприємства»

У спецвипуску зокрема:

  • за яких умов працівникам підприємства потрібно проводити навчання з охорони праці;
  • про навчальні плани й програми, з огляду на виробничі умови, види робіт і функціональні обов’язки працівників на підприємстві;
  • про організацію навчання і перевірки знань з питань охорони праці на підприємстві, види та порядок проведення навчання з охорони праці.

 0 (800) 219-977

Матеріали до теми


Причини відмови у створенні електронного листка непрацездатності
Електронний листок непрацездатності формується на підставі медичного висновку про тимчасову непрацездатність, який створює лікар. Одразу після створення медичного висновку на ...