Чого не можна їсти й пити за кермом в Україні


Чого не можна їсти й пити за кермом в Україні

Якщо в автомобіліста є проблеми з організмом, то перед тим, як кудись виїхати, потрібно дізнатися, які ліки можна приймати за кермом.

В Україні норма вмісту алкоголю в крові водія, яка дозволить уникнути штрафу в розмірі 17 тисяч гривень і позбавлення прав на рік, становить 0,2 проміле. Як виявляється, щоб «не влетіти» на гроші, потрібно не просто стежити за кількістю випитого алкоголю, а ще й знати, яка їжа може спровокувати видачу проміле на алкотестері.

 

Які продукти можуть показати наявність алкоголю в крові

З’ясуємо, які продукти можуть показати наявність алкоголю в крові, а також розберемо, які препарати не варто вживати до того, як сісти за кермо і під час поїздки.

Варто зазначити, що їжа і препарати по-різному впливають на людей, оскільки все залежить від загального стану організму, наприклад, наявності хронічних захворювань чи запальних процесів.

Читайте також: Перевезення небезпечних вантажів: як отримати дозвільний документ

Чого не можна їсти за кермом

Деякі водії можуть отримати штраф за нібито їзду у п’яному стані, хоча не пили нічого алкогольного. Така ситуація можлива, оскільки на алкотестері проміле можуть з’явитися після того, як людина з’їла продукти, під час приготування яких був процес бродіння. Крім того, неприємності можуть виникнути через продукти, які мають алкогольну начинку/просочення.

Є й несподівані продукти, яких варто остерігатися водіям, — зокрема, після споживання апельсина на алкотестері може «вискочити» цифра 0,2 проміле, а через банан цей показник може бути ще вищим — 0,22.

Також можна побачити до 0,2 проміле на алкотестері після того, як у раціоні опинився бутерброд із чорним хлібом, намазаним маслом і «вкритим» сирокопченою ковбасою.

Ще варто остерігатися випічки, обробленої речовинами, які містять спирт, і алкогольних цукерок. Через такі ласощі тест на алкоголь може показати в крові до 0,3 проміле.

 

Що заборонено пити за кермом в Україні

Дуже небажаний продукт для автомобілістів — апельсиновий сік. Через такий напій на екрані алкотестера можна побачити цифру 0,3 проміле. Ось від яких напоїв ще варто відмовитися водіям:

  • кумис, йогурт, кефір (на алкотестері може «вискочити» цифра 0,6 проміле алкоголю);
  • пиво з нульовим градусом (може містити максимум 0,5% спирту). Після споживання такого напою на алкотестері можуть з’явитися цифри в діапазоні 0,1-04 проміле.

До того, як сісти за кермо, не варто вживати препарати, які містять спирт, — різноманітні настоянки, і навіть прискати горло спреями. Якщо проігнорувати заборону, на табло алкотестера можна побачити навіть 0,5 проміле.

 

Читайте також: Перевезення: суди вказали, хто відповідальний за перевищення вагових та габаритних параметрів

 

Які ліки не можна приймати за кермом в Україні

За відомостями фармацевтів, автомобілістам протипоказані снодійні, наркотичні та психотропні препарати. Крім того, варто утриматися від антигістамінних (протиалергічних) ліків, оскільки майже всі вони пригнічують центральну нервову систему і провокують сонливість.

Ще не варто споживати до та під час поїздки на машині заспокійливі, антидепресанти, психостимулятори (наприклад, «Корвалол», «Валідол»).

Чому «Валідол» не можна приймати за кермом

У цьому препараті містяться ментол і м’ята, які самі по собі мають заспокійливу дію. Такі ліки не потрібно пити автомобілістам, оскільки у зв’язку з їх заспокійливою дією пригнічується центральна нервова система, людина стає дуже розслабленою і менш уважною під час руху.

«Валідол» виводиться з організму через годину або дві, після цього можна сідати за кермо.

Чи правомірно вимагати проведення лабораторних вимірів у водія легкового авто з метою визначення шкідливих умов праці для відбору контингенту на М/О — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

Які знеболювальні можна за кермом

З прийомом знеболювальних препаратів до і під час поїздки на машині ситуація неоднозначна, оскільки є такі ліки, що порушують роботу центральної нервової системи, але є й ті, що такий ефект не провокують.

Наприклад, «Ібупрофен» у мінімальній дозі — 200 міліграмів, не спричинить негативних наслідків, а тому після його споживання можна сісти за кермо.

Чому не можна приймати «Терафлю» за кермом

Фармацевти наголошують, що майже у всіх порошках, які допомагають боротися із симптомами застуди, міститься фенірамін, а він має протиалергічну дію та провокує сонливість.

Чи можна пити «Парацетамол» за кермом

Прийом «Парацетамолу» до чи під час поїздки залежить від того, в якому стані перебуває людина. За відомостями експертів, ці ліки не повинні нашкодити людям із сильною імунною системою. Тим, у кого імунітет слабенький, від прийому препарату краще відмовитися, оскільки в дорозі може хилити на сон.

Джерело: УНІАН


Письмова консультація з охорони праці і пожежної безпеки

Письмова консультація з охорони праці і пожежної безпеки

  • Потребуєте письмової відповіді на запитання?
  • Складно точно передати відповідь колегам і керівництву усно?
  • Бажаєте додати своїй точці зору експертності?

Замовляйте розгорнуту письмову консультацію

0 (800) 219-977

E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


Вимоги до суб’єктів господарювання, які виконують експертизу стану ОП. Повний огляд нововведення
На яких саме суб’єктів господарювання поширюються нові вимоги Обов’язки, яких зобов’язані дотримуватись експертні організації Які нормативно-правові акти втратили чинність через ...
Про застосування санітарних норм щодо перевищення рівня шуму від генераторів: роз’яснення МОЗ
ЗАПИТАННЯ Чи передбачено штрафи для власників генераторів за перевищення рівня шуму під час роботи приладів з огляду на чинні санітарно-гігієнічні ...