Безпека земляних робіт


Безпека земляних робіт

Земляні роботи виконуються здебільшого під час будівництва чи ремонтно-відновлювальних операцій і можуть проводитися ручним методом або з застосуванням екскаватора, бурильної установки, засобів гідромеханізації.

 

Правила безпечного виконання земляних робіт

До земельних робіт допускаються особи віком не молодше 18 років, котрі пройшли  інструктажі та навчання з охорони праці й оволоділи практичними навичками.

Для виконання земляних робіт у траншеях, котлованах і ямах завглибшки понад 2 м, а також у зонах розташування підземних комунікацій (електрокабелі, газопроводи тощо) потрібно мати письмовий дозвіл (наряд-допуск) керівника робіт із переліком у ньому необхідних у цьому випадку заходів з охорони праці.

Читайте також: Про наряд-допуск на виконання робіт з вантажопідіймальними кранами

Місця копання котлованів, траншей або ям слід огородити, встановити попереджувальні знаки й написи (а в нічний час, за можливості, сигнальне освітлення), місця переходу людей через траншеї мають бути обладнані перехідними містками, які освітлюються в нічний час.

Копання траншей із вертикальними стінками без кріплення в нескельних і незамерзлих ґрунтах вище рівня ґрунтових вод і за відсутності поблизу підземних споруд допускається на глибину не більше: 1,0 м – в насипних, піщаних, гравійних ґрунтах та в ґрунтах, які містять у собі великі уламки каміння; 1,25 м – в супісках; 1,5 м – в суглинках і глинах, 2 м – в особливо щільних і нескельних ґрунтах.

Будівельні матеріали й землю, що викидається, за можливості розміщують у межах огородженого місця або осторонь від нього, але так, щоб не заважати рухові транспорту й пішоходів.

Читайте також: Вимоги безпеки під час роботи одноківшевих екскаваторів

 

Коли слід негайно припинити земляні роботи

В разі виявлення не передбачених наявною план-схемою інженерної комунікації або споруди, небезпеки обвалення ґрунту чи розташованих поруч споруд, розкопування вибухонебезпечного предмета, дії всередині виїмки небезпечних або шкідливих речовин земляні роботи в таких місцях негайно припиняють, а працівників виводять за межі небезпечної зони.

Подальші роботи можливі після ліквідації впливу небезпечного чинника за умови вжиття додаткових заходів безпеки, знешкодження вибухонебезпечного предмета й отримання відповідного дозволу.

Читайте також: Вимоги Технічного регламенту шумового випромінювання у навколишнє середовище від обладнання, що використовується ззовні приміщень

Джерело: Управління Держпраці


Навчання з питань охорони праці

Замовляючи послугу з навчання на сайті, кожен клієнт отримує приємний бонус — 10% знижки на передплату журналу «ОППБ» та участь у семінарах і конференціях проєкту.

Наші спеціалісти надають послуги з:

  • навчання щодо загальних питань з охорони праці;
  • спеціального навчання для перевірки знань відповідних НПАОП;
  • навчання з охорони праці посадових осіб;
  • навчання для допуску працівників до виконання робіт підвищеної небезпеки.

Тривалість навчання залежить від обраного курсу.
Для довідок: 0 (800) 219-977

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...